En børneattest er en særlig form for straffeattest, som oplyser om, hvorvidt en person er straffet efter de bestemmelser i straffeloven, som vedrører seksuelle forhold til børn under 15 år.
En børneattest indeholder alene oplysninger om en eller flere af følgende typer af lovovertrædelser:
- Incest, samleje eller anden kønslig omgang med børn under 15 år
- Udbredelse eller besiddelse af børnepornografi
- Blufærdighedskrænkelse over for børn under 15 år
Hvis en person er dømt for disse overtrædelser, vil det også fremgå af en almindelig straffeattest, men efter en vis årrække vil dommene ikke længere stå på straffeattesten. Disse forældelsesregler gælder ikke for børneattester.
Nogle frivillige foreninger har pligt til at indhente børneattester. Disse foreninger og andre foreninger, som ikke er omfattet af lovpligten, har også mulighed for at indhente børneattester på frivilligt grundlag med hjemmel i kriminalregisterbekendtgørelsen.
Nogle frivillige foreninger skal indhente børneattest, når de ansætter eller beskæftiger personer, der skal have direkte kontakt med børn under 15 år, hvis ansættelses- eller beskæftigelsesforholdet har karakter af fast tilknytning.
Foreningerne skal også indhente børneattest på personer, der som led i udførelsen af deres opgaver færdes fast blandt børn under 15 og derved har mulighed for at opnå direkte kontakt med disse børn. Det gælder, hvis ansættelses- eller beskæftigelsesforholdet har karakter af fast tilknytning. Den kommende medarbejder/frivillige, som foreningen indhenter børneattest på, skal give sit samtykke til indhentningen. Sker det ikke, må foreningen ikke ansætte eller beskæftige personen. Hvis foreningen med vilje undlader at indhente pligtige børneattester, kan den straffes med bøde. Derudover har kommunen ret til at undlade at yde tilskud og anvise lokaler i medfør af folkeoplysningsloven. Det kan ske, hvis foreningen ikke afgiver erklæring om, at foreningen indhenter børneattester, eller hvis foreningen har sagt til kommunen, at man indhenter attester, men faktisk ikke gør det.
De foreninger, som er omfattet af lovkrav om indhentning af børneattester er for eksempel de folkeoplysende foreninger, der får anvist lokaler eller modtager tilskud til lokaler eller aktiviteter fra kommunen i medfør af folkeoplysningsloven.
Det er også de foreninger, hvor der foregår tankesport (for eksempel skakforeninger), nødhjælpsorganisationer og velgørenhedsorganisationer. Hertil komme de frivillige sociale foreninger og organisationer, der modtager § 18, stk. 2-midler (lov om social service) af kommunen.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din forening er omfattet af et lovkrav om indhentning af børneattester, så kontakt DUFs juridiske konsulent.
Det er foreningens bestyrelse eller ledelse, der har ansvaret for, at der indhentes børneattester. I en del af DUFs medlemsorganisationer er det landsorganisationerne, der indhenter børneattester på medarbejdere og frivillige på vegne af lokalforeningerne. Kontakt derfor din landsorganisation for mere information, hvis du er i tvivl om, hvem af jer der indhenter attesterne.
En børneattest kan indhentes digitalt hos Rigspolitiet. For at bestille en børneattest digitalt skal du/foreningen have en medarbejdersignatur eller en virksomheds MitID og adgang til foreningens digitale postkasse. Foreningen skal også have navn og personnummer på de(n) person(er), foreningen skal bestille en børneattest på.
Anmodning om samtykke sendes automatisk til personens digitale postkasse og kræver derfor, at personen har MitID, adgang til sin digitale postkasse og har accepteret at modtage post fra det offentlige i sin digitale postkasse.
Når foreningen har indhentet samtykke og sendt anmodningen om børneattest til Rigspolitiet, modtager foreningen enten en blank (negativ) eller en positiv børneattest samt en vejledning om, hvordan I håndterer børneattesten.
En blank (negativ) børneattest vil sige, at den person, der er indhentet oplysninger om, ikke har fået domme for sædelighedsforbrydelser mod børn.
En positiv børneattest vil sige, at den person, der er indhentet oplysninger om, har en eller flere af sådanne domme.
Sammen med attesten vil foreningen også modtage en vejledning om, hvordan den skal håndtere personoplysningerne i henholdsvis den blanke (negative) og den positive børneattest.