Fyldt værktøjskasse og ny inspiration
Skrevet afChristina Juul Anderson
Få et førstehånds indblik i deltagernes oplevelse af konsulentuddannelsen.
Kursusbeskrivelser kan være gode til at danne sig et indtryk og overblik over en uddannelse. Men hvordan er det egentlig at gå på konsulentuddannelsen som deltager? Hvad får man ud af det? Det kan være svært at gennemskue.
Derfor har vi spurgt fire tidligere deltagere om deres udbytte og oplevelse af konsulentuddannelsen.
Louise Lindberg Poulsen, frivilligkonsulent i AFS Interkultur Danmark
Hvad har du fået ud af at gå på DUFs konsulentuddannelse?
Det har været meget værdifuldt at sparre med andre konsulenter, og det har givet et netværk, som jeg uden tvivl også vil gøre brug af fremadrettet. Det har været rigtig fedt at få et rum, hvor der var plads til at reflektere over egen faglighed og den praksis, der hurtigt kan komme til at blive rutine i en travl hverdag.
Jeg har fået en større bevidsthed omkring mit faglige ståsted, og er blevet mere intentionel i min praksis. Derudover har jeg fået nye perspektiver og mere mod i forhold til min fortsatte faglige udvikling.
Hvad har især inspireret dig?
Det har været inspirerende at blive undervist at så kompetente folk. En ting var det faglige indhold, men jeg blev især inspireret af undervisernes evne til at facilitere et tillidsfuldt læringsrum med højt til loftet. Der var en høj grad af "walk the talk", og der opstod et helt særligt læringsrum, hvor alle havde lyst til at bidrage. Det var særligt!
Er der noget særligt, du er blevet opmærksom på i din konsulentpraksis, som du ikke havde tænkt på før?
Ved den afsluttende casepræsentation fik min læringsgruppe og jeg en meget grundig og konstruktiv feedback. Den har jeg virkelig reflekteret meget over siden - også sammen med min læringsgruppe, min leder og mine kollegaer. En af de ting som feedbacken lød på, var at vi sagtens kunne være mere modige i forhold til at skabe forstyrrelser i organisationen. Dét tager jeg med mig.
Simon Holtti, sekretariatsleder for Missionsforbundets Børn og Unge
Hvad har du fået ud af at gå på DUFs konsulentuddannelse?
Helt umiddelbart er det de dejlige og dygtige mennesker man møder på sådan et forløb. Man får et stærkt og kompetent netværk, hvor man kan få sparring og søge råd. Jeg har i højere grad fået afdækket mine styrker og svagheder som foreningskonsulent, men også i forhold til mine andre arbejdsrelaterede roller. Derudover har jeg fået en teoretisk grundforståelse og en god og praktisk værktøjskasse.
Hvad har det givet dig som leder at gå på konsulentuddannelsen?
Jeg tror at jeg er blevet lidt bedre til at skelne mellem, hvilken rolle jeg har i forskellige situationer og grupper af mennesker. Her tænker jeg på sondringen mellem en ekspertrolle, hvor ens fokus er på at give konkrete svar, råd eller løsninger og en procesrolle, hvor opgaven er at hjælpe andre til at finde deres egne svar. Den umiddelbare konsekvens er at jeg lytter mere, selvom jeg nok stadig snakker en masse.
Anas Kababo, projektkonsulent i DFUNK
Hvad har du fået ud af at gå på DUFs konsulentuddannelse?
Med DUFs konsulentuddannelse har jeg fået fyldt min værktøjskasse op, så jeg er blevet endnu bedre stillet i min position som konsulent. Vigtigst af alt har været, at jeg er blevet mere bevidst om, hvordan jeg kan strukturere og prioritere mit daglige arbejde. Jeg har fået skærpet mine egne processer og arbejdsmetoder og jeg har fået et bedre blik for, hvornår jeg skal vælge hvilke værktøjer i min dagligdag.
Hvad har især inspireret dig?
Det har især været inspirerende at lære kollegaer fra andre organisationer at kende - og at høre om deres udfordringer og hverdage. I løbet af konsulentuddannelse har jeg opdaget, hvor meget vi som ungdomsorganisationer har til fælles, og at der sidder dygtige mennesker i alle landets hjørner. Det har virkelig inspirerende og meget givende at kunne udveksle erfaringer med resten af holdet.
Er der noget særligt, du er blevet opmærksom på i din konsulentpraksis, som du ikke havde tænkt på før?
Jeg er særligt blevet opmærksom på, hvilke spørgsmål jeg stiller og hvordan jeg kan bruge spørgsmål som et strategisk værktøj i mit arbejde med unge.
Hvis du skulle anbefale uddannelsen til andre, hvad ville du så fremhæve?
Uddannelsen giver et godt grundlag for alle, der skal arbejde som konsulenter i en ungdomsorganisation. Dens helt store styrke er, at den dækker mange af de forskellige perspektiver som er helt særlige for os, der arbejder i frivillige og sociale foreninger. Foruden undervisningen får du et helt særligt læringsfællesskab med andre, der sidder i samme type organisation - og det er et helt unikt fællesskab at lære i, hvor dine udfordring
Stine Ibsen, foreningskonsulent i LandboUngdom
Hvad har du fået ud af at gå på DUFs konsulentuddannelse?
Udover at få fyldt den faglige rygsæk godt op med nye værktøjer og et udvidet netværk, så har jeg fået et stærkere sprog og begreber for den praksis, jeg som konsulent udfører.
Hvad har især inspireret dig?
Det har været en god kombination af den måde uddannelsen har været tilrettelagt på – vekslingen imellem det faglig indhold, koblet på den praksisnære hverdag som konsulent i en frivillig forening. Indblikket i de andre deltageres hverdag har også været meget inspirerende. Det bliver meget tydeligt, hvad DUF kan; Vi bliver klogere på tværs og rykker dermed sammen på den større dagsorden og det højere fælles formål.
Er der noget særligt, du er blevet opmærksom på i din konsulentpraksis, som du ikke havde tænkt på før?
Jeg har efter uddannelsen især tunet min opmærksomhed ind på detaljerne, der har stor betydning. Fx fokus på sproget som værktøj – det med at få stillet de rigtige spørgsmål, der kan gøre en kæmpe forskel, eller at bruge sproget til at understøtte en fælles fortælling. Og så har jeg øget mit fokus på forberedelser til møder og værktøjer dertil – Hvorfor holder vi dem? Hvad er formålet? Det kan lyde banalt, men kan gøre en kæmpe forskel.
Det er bare enormt vigtig at blive klogere sammen i foreningsverdenen. Der hviler et stort ansvar på de ansattes skuldre. Der er nogle faktorer tilstede, som man ikke møder andre steder, og som man skal tage højde for. Vi som konsulenter spiller en enormt stor rolle ift. at understøtte de frivillige på den helt rigtige måde, da det er deres foreninger.