Lederskab for fællesskabet – skub til håb og handling
Skrevet afChristina Juul Anderson
Når vi påtager os lederskab bliver vi en rollemodel for fællesskabet – både det nære og det store fællesskab. Men hvordan kan du tage lederskab, skabe håb og invitere til handling hos foreningsfrivillige, når I i øjeblikket kun kan mødes virtuelt og kommunikere digitalt?
Artiklen henvender sig særligt til frivillige med ledelsesansvar i børne- og ungdomsorganisationer, herunder udvalg, bestyrelser, lokalforeninger, ungegrupper m.m., der søger inspiration til, hvordan fællesskabet kan styrkes gennem online kommunikation. Her kommer der fem gode råd til, hvordan du kan vise lederskab og støtte op om- og styrke jeres fællesskab i det virtuelle rum.
1. Udvis lederskab med det du siger og skriver
At udvise lederskab handler bl.a. om at være tydelig og åben om det du håber, dine intentioner, og dine drømme for, hvad der kan udfolde sig i jeres fællesskab. Fortæl hvad du ser muligt for jer som fællesskab i den nuværende situation; at I kan støtte hinanden, inspirere hinanden med x, y og z, at I kan finde på nye måder at være sammen på eller hvad det nu kan være. Vær ikke bange for at komme for højt op i skyerne. Drøm vildt på fællesskabets vegne. Det smitter og motiverer.
2. Pust ikke til frygt og usikkerhed – vis at vi kan klare det sammen
Understreg, at I er sammen og kan blive et endnu stærkere fællesskab netop nu. Også selvom I ikke kan mødes fysisk. Hvis du selv er usikker eller frygtsom, så prøv at sætte det i perspektiv, så du selv kan finde håbet frem og tænde det i andre. Led efter alle de små gyldne øjeblikke i din hverdag og del dem med de andre frivillige. Det kan være små hændelser i hverdagen, der gør dig glad og kan motiverer andre. I kan fx starte jeres møder med at tage en runde, hvor i hver i sær tjekker ind med en god oplevelse I har haft siden sidst.
3. Giv plads til at dele frit og vis dig fra din rummelige side
Utålmodigheden og ønsket om at komme tilbage til hverdagen og de foreningsaktiviteter I kender kan være stor. Alle reagerer forskelligt på deres frustrationer over fx ikke at kunne gennemføre aktiviteter, de har planlagt eller de afsavn i som forening må leve med lige nu. Det er derfor vigtigt at give tid på jeres virtuelle møder til at høre alle, og lad dem fortælle lidt om, hvordan de har det, og hvad der fylder for dem i deres Corona-tilværelse. Mange af os har en længsel efter at mærke fællesskabet og simpelthen blive lyttet til uden at blive kommenteret, rådgivet og dømt. Lyt, lyt, lyt og anerkend både triste, glade, håbefulde og frustrerede følelser. Vis at jeres fællesskab kan rumme det hele.
4. Sæt skub i det, der allerede er i gang
I har sikkert allerede alle mulige fede ting i gang, som understøtter jeres fællesskab og skaber rum for at mødes på forskellige måder. Støt det, like det, del det, ros det og vis din støtte, så det får endnu større flyvehøjde. Og hold udkig efter alt det, der lykkes på nye måder både i stort og småt. Det kan være vigtig læring om jeres fællesskab, som I kan bygge videre på fremadrettet både under og efter Corona.
5. Involver dem, det handler om i at finde på noget at mødes om
Hvis der ikke allerede er gang i alt muligt, der understøtter jeres fællesskab i denne tid, eller hvis du har en oplevelse af at motivationen daler i takt med at I ikke kan ses fysisk, så tag initiativ til en brainstorm med de frivillige: ”Hvordan kan vi holde liv i fællesskabet og mærke, at vi er der for hinanden? Er der noget, vi kan gøre sammen, selvom vi er fysisk afskilt? Er der noget, vi alle kan gøre (for andre), og derved mærke, at vi gør en forskel sammen?” Lad ideerne vokse og sørg for at idéerne bliver til initiativer ved at sørge for, at nogle af jeres idéer bliver afprøvet spørg, hvem der vil være igangsættere og hvem, der vil hjælpe til.
Ønsker du mere inspiration til sociale aktiviteter online se her