Lyt til de unges egne fortællinger
Her kan du høre helt almindelige unge fortælle om deres holdninger til EU i en ny podcastserie ”Dit Europa”.
Denne podcast vil prøve at vise, at EU har stor betydning for unge og at det er vigtigt at stemme. I podcastserien kommer de unge fra alle egne af landet selv i centrum. Her er det tømreren, mureren, teknikeren, landmanden og sosu-assistenten, der taler om hver deres syn på Europa. De taler ud fra deres ståsted, deres erfaringer og om egne mærkesager op til Europa-Parlamentsvalget. Find podcasten her: www.diteuropa.dk
Landmand Gerbrig Postma fortæller om de mange muligheder EU skaber, fordi hun oprindeligt stammer fra Holland. Anfører for kvindelandsholdet i fodbold, Pernille Harder, fortæller om hendes forhold til den frie bevægelighed og ligestilling. Klejnsmeden Glenn Nicolaisen brænder for det indre marked, mens komikeren Michael Schøt taler passioneret om at føle sig som europæer, og at sætte ord på, hvad EU er for en størrelse.
En række af de medvirkende er i lære eller går på en række meget forskellige faglige uddannelser i f.eks. Aalborg, Middelfart, Gråsten og København og nogle af dem er også skeptiske over for EU-projektet. Selv om de unge i de seneste år er blevet markant mere EU-positive, viser undersøgelser.
De 14 unge skal næsten alle ud og stemme for første eller anden gang, de er under 30 år og alle er hovedpersoner i hver af de 14 podcast-udsendelser på 15 minutter hver. De medvirkende udfordres på deres holdninger af politikere, fagfolk eller andre borgere og de udfordres på deres europæiske identitet, ikke mindste fordi nogle af dem har levet og boet i andre lande.
De unge tager bl.a. livtag med Brexit, flygtningepolitikken, nye dieselbilregler, bankunionen, Danmarks fire forbehold, EU’s kemikalieregler og det at kunne uddanne sig i udlandet, samt meget andet.
Podcast-serien spejler de unge selv: Lytterne får en debatterende, udfordrende og underholdende indgang til EU-valget. Der er fakta, der rammer temaerne ind og i serien sættes nogle af EU-dilemmaerne på spidsen og der åbnes op for meget forskellige holdninger.
Podcast-serien er lavet ud fra journalistiske principper og skal inspirere og vække eftertanke. Det er ikke et kampagnemateriale, der foreskriver en bestemt partipolitisk eller EU-venlig/-skeptisk holdning. Podcastserien viser, at der er mange måder at tænke EU på.
Podcasts er en nem måde at få de unge til at lytte sig varme på EU-stoffet. Dit Europa er optimeret til smartphonen og kan lyttes direkte fra netsiden. Alle podcast ligger også på app’en Podcast.
Projekt Dit Europa er sat i søen af journalisterne Nanna Chilli Guldborg og Lasse Soll Sunde med støtte fra Europa-Nævnet.
Yderligere info og kontakt til journalist Lasse Soll Sunde på www.diteuropa.dk
Du finder hele podcastserien her.