Miro er et enormt interaktivt, virtuelt whiteboard, der tilbyder et væld af kreative løsninger til at udføre opgaver, lave mindmaps, tegne og meget mere. Miro er et ideelt workshopredskab til gruppeøvelser, fordi alle deltagere har mulighed for at komme med inputs. For at få det bedst mulige udbytte af gruppeøvelser via Miro, er det vigtigt, at du forinden har klargjort og forberedt øvelserne på Miro-boardet, så deltagerne kan kaste sig ud i det med det samme.
Se en introduktion til, hvordan du kan bruge programmet her, her og her.
+ Miro er et program, der tilbyder et væld af kreative muligheder, og det er kun fantasien, der sætter grænsen.
+ Kreative, virtuelle whiteboards er et uundværligt værktøj, når man skal lave interaktive gruppeøvelser, og her er Miro en oplagt udbyder.
- Det er et komplekst program, og derfor kræver det også en god portion øvelse og forberedelse for at kunne udnytte programmets mange funktioner
- Det koster penge.
- Den gratis version er desværre meget skrabet, idet man kun kan lave et meget begrænset antal boards, og dem, man laver, forsvinder efter 25 timer.
Skal deltagerne i din virtuelle workshop udføre forskellige skriveopgaver eller løse andre udfordringer i grupper? Så kan det være en god idé at bruge Google Docs som en virtuel notesblok, som kan bruges af alle deltagerne i gruppen samtidigt. Det kan desuden medvirke til at sikre, at flest mulige workshopdeltagere deltager aktivt i workshoppen. Derudover er det også nemmere at lave en opfølgning i plenum, når man – både som deltager og workshopfacilitator – kan tage udgangspunkt i, hvad gruppen har skrevet ind i Google Docs. Skal du lave en serie af workshops eller møder, så kan du med fordel oprette en mappestruktur på Google Drev, som alle deltagere har adgang til at se og rette i. På den måde kan både du og deltagerne altid tilgå materialet fra tidligere møder.
+ Google Docs er kendt af de fleste, det er interaktivt, det er intuitivt, og så gør den overskuelige mappestruktur i Google Drive det nemt at holde styr på fælles dokumenter og filer.
- Google Docs funktionalitet er begrænset til dokumentredigering, så hvis du har brug for flere kreative værktøjer, er nogle af de andre forslag måske bedre egnet til dig.
Mentimeter er et værktøj, der gør det muligt nemt at oprette forskellige typer afstemninger og stille deltagerne i dit møde forskellige typer spørgsmål. Vil du gerne vide, hvad deltagerne af din virtuelle workshop mener om et givent emne eller spørgsmål og bryde mødet lidt op, så deltagerne oplever lidt forandring, kan det være en god idé at oprette en Mentimeter-afstemning. Det fungerer sådan, at deltagerne skal gå ind på Menti.com, indtaste en 7-cifret kode og dernæst svare på angivne spørgsmål. Du kan - enten løbende eller når alle har afstemt - dele din skærm på Zoom og præsentere resultaterne. Du kan læse mere om, hvordan du opretter en afstemning, her.
+ Mentimeter er bare nemt og simpelt at bruge. Og til trods for, at man skal have samtlige deltagere til at have fundet programmet frem og få det til at virke, så fungerer det, som det skal i langt de fleste tilfælde.
Jamboards er Googles svar på et virtuelt whiteboard. Jamboards er et gratis program, der gør det muligt for facilitatoren at forberede et vilkårligt antal whiteboards, hvorpå mødedeltagerne kan klistre en masse virtuelle post-its, billeder, symboler, skrift mv. Det er nemt, det er overskueligt og det indbyder til kreativitet og masser af interaktion. Og derfor er Jamboards også helt ideelt til brug i gruppeøvelser i forbindelse med workshops og længere møder, hvor du gerne vil aktivere deltagerne. Modsat Miro, hvor der kun er ét stort whiteboard, hvor man kan Zoome ind og ud mellem adskille mindre boards, så er Jamboards opbygget således, at du skifter mellem forskellige whiteboards. Det fungerer på den måde ligesom et interaktivt PowerPoint slideshow. Dette gør det nemt og overskueligt for både dig som mødeleder og ikke mindst deltagerne.
+ Programmet tilbyder en masse kreative værktøjer, der gør det nemt at aktivere deltagerne.
+ Det er et meget intuitivt program, der er nemt at bruge – både for facilitator og deltager.
+ Jamboards er gratis og en integreret del af Google Drive.
- Jamboards er ikke så ’lækkert’ som Miro og tilbyder ej heller lige så mange værktøjer som Miro.
Vælg den rigtige mødeplatform
Når du skal afholde møder med din projektgruppe, kan det være godt at tage en snak om, hvilken mødeplatform, I skal bruge. Selvom det for dig virker helt oplagt at bruge Zoom eller Google Hangouts, så er dette ikke nødvendigvis tilfældet for de andre frivillige i projektgruppen. Det vigtige er, at I sammen bliver enige om, hvilken virtuel mødeplatform, I ønsker at bruge.
For at sikre, at programmerne tilføjer mest mulig værdi til dine virtuelle arrangementer, er det vigtigt, at du som facilitator har sat dig grundigt ind i programmet samt at deltagerne i dit arrangement får en god introduktion til programmet, og hvordan det skal bruges. For at blive fortrolig med programmet, kan du med fordel bruge et par timer på egen hånd i programmet. Derudover kan du med fordel også se nogle introduktionsvideoer på YouTube.
Husk! Er de frivillige i din egen frivilliggruppe eller i din partnerorganisation med fra en telefon? I så fald er det ikke nødvendigvis den bedste idé at bruge eksterne programmer, da det kan være mere besværligt at tilgå for deltagere, der bruger deres smartphone. Undersøg forinden, om det kan lade sig gøre at bruge det ønskede program via en smartphone eller prøv jer frem.