Trivsel som valgfokus: Hver fjerde ung kæmper med at finde frirum i hverdagen
Mange unge mistrives og oplever en presset hverdag, hvor man skal præstere og leve op til et krydspres af forventninger fra samfundet, forældre, venner og en selv. Og næsten hver fjerde ung kæmper med at finde frirum i deres hverdag. Det viser DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd og Tænketanken Mandag Morgens nye analyse ’Frirum som et værn mod mistrivsel’. Derfor går DUF ind til valgkampen med en ambition om at få unges trivsel på dagsordenen.
"Det er følelsen af, at man helt vildt gerne vil klare det rigtig godt. Jeg vil gerne præstere alle steder, være en god ven og en god studiekammerat. Jeg føler selv, at jeg ikke yder nok. Det presser ret meget." Katrine, 22 år, studerende.
Sådan lyder en af de mange bekymrende besvarelser fra unge respondenter i en ny analyse om unges frirum fra præstations- og forventningspres.
Undersøgelsen bygger blandt andet på interviews, fokusgrupper og en repræsentativ survey med over 1000 unge mellem 16 og 24 år. Udover de bekymrende udsagn fra interviewede unge, så viser analysen, at 61 pct. af unge mellem 16 og 24 år ”ofte eller hele tiden” føler sig presset af egne eller andres forventninger, samt at 87 pct. føler i ”nogen, høj eller meget høj grad”, at de skal præstere noget særligt for at være gode nok.
Hvordan vil du styrke unges trivsel?
Derfor har DUF i forbindelse med udarbejdelsen af det interaktive ’Vores Valg’-kort bedt alle unge kandidater under 35 år besvare spørgsmålet: Hvordan vil du styrke unges trivsel? Besvarelserne herfra viser, at nærmest alle kandidater - om de er fra Nye Borgerlige, Enhedslisten, Konservative, Socialdemokratiet eller hvilket som helst andet parti - har unges trivsel på valgdagsordenen.
”Vi har brug for et opgør med præstationssamfundet. Vi skal have færre karakterer, mindre pres og bedre mulighed for hjælp”, lyder det blandt andet fra Mads Olsen fra Socialistisk Folkeparti (SF).
”Jeg vil gøre det nemmere for unge at oprette og drive foreninger,” skriver 18-årige Svend Stein Olsen fra Liberal Alliance.
I Dansk Ungdoms Fællesråd er vi begejstrede over, at kandidater på tværs af politiske skæl vil være med til at sætte fokus på unges trivsel og komme med løsningsforslag.
Frirum kan være del af løsningen på trivselskrisen
Som titlen på analysen angiver, så kan frirum spille en afgørende rolle for at forbedre unges trivsel. Frirum er en følelse eller ’mental tilstand’, hvor unge lykkes med at slippe det præstations- og forventningspres, der ellers kan overskygge hverdagen.
Det er særligt i situationer, hvor unge er sammen med venner (48%), familie (40%) eller dyrker fritidsinteresser (30%), at de oplever frirum i hverdagen. Samtidig viser undersøgelsen, at næsten alle (93%) af de unge, der er aktiv i en forening, organisation, ungdomsklub eller lignende, oplever det organiserede fællesskab som et frirum.
Men undersøgelsen viser desværre også, at næsten hver fjerde ung mellem 16 og 24 år ikke har oplevet at have et frirum inden for den seneste uge.
For nogle unge kan det være svært at finde frirum i hverdagen, fordi følelsen af pres konstant lurer i baghovedet. Mange unge oplever eksempelvis, at de ikke kan give slip på deres bekymringer og tanker om ting, de ’burde gøre’ – selv når de forsøger at slappe af eller bruger tid på noget sjovt. Resultatet er, at det, der normalt er frirum i hverdagen, forsvinder, og i stedet fyldes med følelser af dårlig samvittighed og utilstrækkelighed.
Du kan læse hele undersøgelsen her.
DUF ser frem til at sætte unges trivsel og frirum på dagsordenen gennem hele valgkampen.