Analyse: Hver fjerde ung kæmper med at finde frirum i hverdagen
30-08-2022
Omkring hver fjerde ung (23 %) i alderen mellem 16 og 24 år oplever ikke at have et frirum i deres hverdag, og størstedelen af unge er tynget af forventnings- og præstationspres fra omverdenen og dem selv. Det viser en ny undersøgelse foretaget af DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd og Tænketanken Mandag Morgen. Vi skal skabe mere plads i hverdagen til frirum og fællesskaber for at løse trivselskrisen, mener DUFs forkvinde, Christine Ravn Lund.
Mange unge oplever en presset hverdag, hvor man skal præstere og leve op til et krydspres af forventninger fra samfundet, forældre, venner og dem selv. Kun to tredjedele af unge (67 %) har oplevet et frirum inden for den seneste uge, hvor de kan slippe presset fra præstationer, forventninger og sammenligning. Hele 61% af de unge mellem 16 og 24 år føler sig ofte eller hele tiden presset af deres egne og andres forventninger til dem, og hele 73% af de unge føler, at presset kommer fra dem selv. Det viser en ny undersøgelse foretaget af DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd og Tænketanken Mandag Morgen med støtte fra Helsefonden. Undersøgelsen er baseret på en spørgeskemaundersøgelse med 1004 unge mellem 16-24 år, dybdegående interviews og fokusgrupper med 35 unge samt data fra tre ugers mobiletnografi med 12 unge.
”Alt for mange unge kæmper med at finde frirum i hverdagen. Et sted, hvor vi får fri fra pres og bekymringer. Et sted, hvor vi bare kan være og have det sjovt. Der skal være plads til at unge kan trække stikket uden at få dårlig samvittighed eller følelsen af, at vi spilder tiden, fordi vi ikke er produktive,” udtaler Christine Ravn Lund, forkvinde for Dansk Ungdoms Fællesråd.
Frirum kan løse trivselskrisen
Frirum er en følelse eller 'mental tilstand', hvor unge lykkes med at slippe det præstations- og forventningspres, der ellers kan overskygge hverdagen. Det er særligt i situationer, hvor unge er sammen med venner (48%), familie (40%) eller dyrker fritidsinteresser (30%), at de oplever frirum i hverdagen. Undersøgelsen viser, at næsten alle (93%) af de unge, der er aktiv i en forening, organisation, ungdomsklub eller lign, oplever det som et frirum.
”Frirum er en del af nøglen til at løse trivselskrisen. I frirum kan vi gøre det godt og ’præsterer’ på ens egne præmisser, men vi kan også have det sjovt og slå hjernen fra for en stund. Alt sammen er vigtigt for at skabe energi og mentalt overskud til et ungdomsliv, der nogle gange kører med 120 km/t. Derfor skal vi skabe flere lommer i hverdage, hvor unge har tid og selv kan vælge deres frirum – om det så er i foreningslivet, blandt familie eller et tredje sted,” siger Christine Ravn Lund, forkvinde for Dansk Ungdoms Fællesråd.
DUF og Tænketanken Mandag Morgen lancerer undersøgelsen ”Frirum som et værn mod mistrivsel” tirsdag d. 30. august kl. 09.00 – 12.45 i Altinget og Mandag Morgens gård, Ny Kongensgade 10, 1472 København K.
Hovedresultater:
- Næsten hver fjerde ung (23 %) har ikke oplevet et frirum inden for den seneste uge, mens 67% har oplevet følelsen af et frirum. Næsten alle unge (93%) oplever i nogen grad, i høj grad eller i meget høj grad frirum i deres organisation, forening og/eller fritidsklub.
- Hele 61% af de unge mellem 16 og 24 år føler sig ofte eller hele tiden presset af sine egne og andres forventninger til dem, og hele 73% af de unge føler, at presset kommer fra dem selv. Det er særligt i skolen (60%), når de er alene (42%) og i sociale sammenhænge (40%) at de unge føler sig pressede. Det er i lavest grad når de laver frivilligt arbejde (8%) og til deres fritidsinteresse (12%).
- Over halvdelen af de unge (53%) mellem 16 og 24 år føler i høj eller meget høj grad, at de skal præstere noget særligt for at være gode nok. Blandt danske unge mener 68 %, at det kan være sjovt og meningsfuldt at skulle præstere.
- 37% af de unge mener ikke, at de har tid nok til at gøre de ting, de har lyst til.
Om ”Frirum som et værn mod mistrivsel”
Undersøgelsen er baseret på en national repræsentativ spørgeskemaundersøgelse med mere end 1004 unge mellem 16-24 år, dybdegående interviews og fokusgrupper med 35 unge samt data fra tre ugers mobiletnografi med 12 unge. Dataindsamlingen er foretaget fra oktober 2021 til april 2022. Undersøgelsen er foretaget af DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd og Tænketanken Mandag Morgen med støtte fra Helsefonden.
Du kan læse hele frirumsundersøgelsen her eller downloade en kort opsamling af hovedresultaterne i filen herunder: