Baptistspejderne fra Holbæk og Regstrup kåret til Årets Ungdomsforening 2018
01-12-2018
Holbæk- og Regstrupspejderne fra Danske Baptisters Spejderkorps blev lørdag kåret som Årets Ungdomsforening 2018 på Dansk Ungdoms Fællesråds delegeretmøde. Syv foreninger var nomineret til prisen, men Holbæk- og Regstrupspejderne vinder prisen for projektet Grønne hjerte.
Det var en glad Jimmy Singerholm Olsen fra Holbæk- og Regstrupspejderne, der lørdag modtog prisen som Årets Ungdomsforening på DUF – Dansk Ungdoms Fællesråds delegeretmøde.
Holbæk- og Regstrupspejderne bliver særligt fremhævet for sit arbejde med at udvikle lokalområdet i Regstrup: Mens mange små landsbysamfund i Danmark har udfordringer med at skabe liv og sammenhold, viser Årets Ungdomsforening at selv en lille forening kan gå forrest, når det gælder om at skabe liv i et lokalsamfund.
Holbæk- og Regstrupspejderne har med projektet Grønne hjerte har skabt et grønt samlingssted midt i det lille lokalsamfund i Regstrup. Grønne Hjerte skal samle børn og voksne i Regstrup og omegn om udendørsaktiviteter, naturkendskab og lokalt samvær. Projektet er åbent for alle, fx børnefamilier, daginstitutioner og den lokale folkekirke, og det støttes af flere lokale partnere.
Det var et enigt dommerpanel, der valgte Holbæk- og Regstrupspejderne som Årets Ungdomsforening. Dommerne udtaler: ”Grønne hjerte er et enestående og ambitiøst projekt. Gennem projektet formår baptistspejderne i Regstrup at gøre en relativ lille forening til samlingspunkt i et lokalsamfund med 2.000 indbyggere. Dermed viser de, at en lille forening kan være med til at finde svar på de store udfordringer, vi står med som land, hvor centralisering gør forskellene mellem land og by større.”
”Holbæk- og Regstrupspejderne viser med Grønne hjerte, at de har et stærkt sammenhold samtidig med at de rækker ud til og samarbejder med lokalsamfundet. De har formået at samle en masse lokale kræfter om projektet – også uden for foreningen. De er et godt eksempel for at andre ungdomsforeninger rundt i Danmark at følge,” siger Kasper Sand Kjær, der er formand i DUF og medlem af dommerpanelet.
Projekt Grønne hjerte for hele byen
Projekt Grønne hjerte startede i 2015, efter Jimmy Singerholm fik ideen en nat han ikke kunne sove. Visionen var at skabe et grønt samlingspunkt med bålhytte, rebbaner og klatrepæle for de lokale borgere.
Sidenhen har projektet taget fart og går i dag under navnet Grønne hjerte – gennemstrømmer byen. Projektet er blevet udvidet med ”Koglen”, som er en 35 kvm. stor tilbygning, der skal rumme kreative udfoldelser. Og den gamle spejderhytte er blevet udsmykket med lokal bykunst. Det hele blev indviet den 9. september 2018 og indgår nu i et større område med shelterplads og 1000-meterskov.
For Jimmy og baptistspejderne var det vigtigt ikke at gå på kompromis med projektet undervejs:
”Som frivillige ender vi ofte med bare at vælge den nemme vej. Men på et tidspunkt kan man nå et punkt hvor ordet ”bare” ikke slår til længere. Når vi siger ”bare” er det som oftest en god løsning. Men det er temmelig sikkert en løsning, hvor vi er gået på kompromis med det vi egentlig i sidst ende ønskede os allermest og drømte om,” siger Jimmy Singerholm.
Med Koglen blev det oprindelige projekt Grønne hjerte færdigt. Der blev sammenlagt brugt 3400 frivillige timer af over 100 frivillige lokale, andre foreninger og Holbæk- og Regstrupspejderne.
Hos Holbæk- og Regstrupspejderne er man kun blevet inspireret af projektet og har allerede planer om at udvide. Og kåringen til Årets Ungdomsforening 2018 giver nyt mod på at arbejde videre.
”Det betyder meget for os at blive kåret som Årets Ungdomsforening. Vi er glade for at folk har fået øje på vores projekt også på nationalt plan, og vi kommer til at arbejde videre med styrket rygrad,” siger Jimmy Singerholm.
Spejderne har allerede nye planer for projektet. Lige overfor Grønne hjerte er en grund med en værkstedsbygning til salg. Det planlægger spejderne at lave om til et aktivitets- og formidlingshus.
MadMekka Aarhus og KFUM-spejderne i Herning som nummer to og tre
Andenpladsen går til MadMekka Aarhus for deres arbejde med integration af unge gennem fællesspisning. MadMekka Aarhus er en del af Dansk Flygtningehjælps Ungdom. Tredjepladsen går til KFUM-spejderne i Snebjerg Herning, som har vist ekstraordinært sammenhold i en situation med modgang, efter deres spejderhytte brændte.