Moldova er, som det eneste land i Europa, defineret som et udviklingsland, og en tredjedel af befolkningen er under 25 år. Uriah Oschlag-Michael, der er aktiv i Europæisk Ungdom, ser et stort potentiale i at styrke unges deltagelse i Moldova: ”Forandringen i Moldova kommer ikke fra den ældre generation fra sovjettiden. […] De politisk aktive unge skal på banen, for det er dem, der kan mobilisere andre unge og måske kickstarte nogle tankeprocesser om, hvordan fremtiden i Moldova skal se ud. For det vi ser nu, hvor et stort flertal ønsker at forlade landet, og en fjerdedel faktisk har gjort det siden Sovjetunionens sammenbrud, er jo ikke holdbart i det lange løb,” forklarer Uriah.
For Frederikke Thorning fra SILBA har mødet med unge foreningsaktive i Moldova gjort det klart, at der er et behov for at styrke unges tro på, at de kan skabe det samfund, de ønsker: ”Det er vigtigt at engagere unge på lang sigt, fordi det giver dem en fornemmelse af, at de er en del af samfundet. Det var det største problem med alle dem, vi har talt med. At det er svært fastholde unge. De forsvinder hurtigt, fordi de ikke har tillid til det politiske system,” siger hun. Og netop det langvarige samfundsengagement er noget, som DUFs medlemsungdomsorganisationer kan bidrage med i partnerskaber med ungdomsforeninger i Moldova, ifølge Nicklas Lauritzen fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom: ”I organisationerne i DUF, hvad enten det er spejdere eller politiske organisationer, er den demokratiske struktur jo fuldkommen rodfæstet, og det er den ikke nødvendigvis i Moldova. Det er jo en af grundtankerne i det danske foreningsliv, at det skal anspore til demokratiske medborgere for at sikre demokratiet i et land. Det er forhåbentlig også noget af det, vi som danske foreninger kan bringe med ind i et partnerskab med organisationer fra Moldova,” siger han.
De seks organisationer tilbragte fem dage i Moldova, hvor de hver især mødtes med forskellige potentielle partnerskabsorganisationer både i og uden for hovedstaden Cisinau. For Markus Victor Kaalund Rasmussen fra Konservativ Ungdom har mødet med moldoviske ungdomsforeninger givet ham et nyt perspektiv på, hvordan et internationalt partnerskab skaber mulighed for gensidig læring: ”Jeg tror, at vi kan lære noget om den måde, man aktiverer unge på, og hvordan de får deres medlemmer til at være en del af en velfungerende organisation. Samtidig kan vi så vise dem, hvordan man opbygger en demokratisk organisation." Derudover giver et internationalt partnerskab et større globalt udsyn til de foreningsaktive hjemme, forklarer Magnus Kristensen fra Liberal Alliances Ungdom: ”Vi kan jo have nok så mange kloge forestillinger hjemme i lokalforeningerne om, hvordan verden ser ud, og hvordan den bør se ud, men det tilføjer jo et helt andet perspektiv, når du rent faktisk kommer ud i den store verden og ser det og tager det med hjem til dine egne medlemmer og fortæller om dine oplevelser og de indtryk, du har fået.”
Explore-forløbet bliver udbudt for at gøre det lettere for DUFs medlemsorganisationer at kickstarte deres internationale engagement. For SILBA var Explore-forløbet en god måde at komme i gang: ”Explore giver mulighed for at få vejledning i noget, som vi i SILBA ikke har gjort før. Vi har lavet valgobservationer og seminarer, men ikke længerevarende projekter og partnerskaber. Gennem Explore får man vejledning og en anden tilgang til at lave internationalt arbejde,” forklarer Frederikke Thorning. I Europæisk Ungdom har Explore-forløbet også haft stor betydning for, at foreningen var i stand til at udvide sit internationale engagement. ”Det har betydet rigtig meget, at DUF har været behjælpelige med alt det praktiske, så vi ikke selv skulle igennem en masse ansøgningsprocedurer, men i stedet kunne fokusere på selve arbejdet i det. Lige nu har Europæisk Ungdom måske heller ikke den kapacitet, som vi gerne ville have, på det internationale område. Så at være afsted gennem DUF har gjort, at vi kunne gøre mere, end vi ellers ville have kunnet, ” siger Uriah Oschlag-Michael. Hvis din forening ønsker at blive internationalt aktive, kan I altid kontakte DUFs internationale konsulenter, som hjælper jer i gang.