Det skete på delegeretmøde 2024
11-12-2024
Skrevet afMatti Hvidtfeldt
Valg, priser, udtalelser og meget andet.
Her får du en oversigt over alt det, der fandt sted på DUFs delegeretmøde 2024.
Mere end 200 delegerede fra hele landet var samlet til DUFs delegeretmøde 2024 d. 7. december 2024 i Nyborg. Her blev der blandt andet valgt ny næstforperson, uddelt Årets Ungdomsforening 2024 og lanceret en helt ny pulje af Europaminister Marie Bjerre fra DUFs talerstol.
Læs med herunder for at få det samlede overblik over begivenhederne på DUFs delegeretmøde 2024.
Lærerstuderende er DUFs nye næstforperson
Anneline Larsen blev på delegeretmøde valgt som DUFs nye næstforperson. Hun overtager posten som næstforperson efter Julie Lindmann fra Danske Studerendes Fællesråd, der har været næstforkvinde i DUF siden forhenværende næstformand Lasse Haugaard Pedersen i oktober indtrådte i Folketinget som stedfortræder for Dan Jørgensen.
”Jeg brænder for, at alle unge oplever værdien af at være en del af et forpligtende fællesskab. Derfor vil jeg arbejde for, at DUF fortsat er en stærk og mangfoldig paraply, der bidrager til at skabe stærke fællesskaber for børn og unge” siger Anneline Larsen, der er valgt på vegne af Fagbevægelsens Ungdom.
Anneline Larsen er formet af foreningslivet og har siden 2023 været forperson i Lærerstuderendes Landskreds og dermed en del af Elev- og Studenterbevægelsen samt Fagbevægelsens Ungdom. Hun har også været studentermedarbejder i en lokalafdeling i DUI-LEG og VIRKE. Det politiske arbejde har været gennemgående for Anneline Larsens frivillige engagement, der har en baggrund som lokal aktiv og tillidsvalgt i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom. Endelig har Anneline det seneste år været formand for DUFs lokalforeningspuljeudvalg og har derfor et stort kendskab til både DUF og den brede som DUF-paraplyen dækker over.
Du kan se det samlede overblik over DUFs styrelse her.
Europaministeren lancerer EuropaPuljen fra DUFs talerstol
Landets Europaminister, Marie Bjerre, var inviteret som gæstetaler på årets delegeretmøde. Hun benyttede lejligheden til at løfte sløret for den helt nye EuropaPulje, der skal give unge fra DUFs medlemsorganisationer muligheden for at komme på demokratirejse i Europa.
”Med EuropaPuljen ønsker regeringen i anledning af det forestående EU-formandskab at skabe kontakt mellem unge i Danmark og andre europæiske lande. Relationer på tværs af landegrænser åbner nemlig vores øjne, skaber fælles forståelse og binder Europa sammen. Og når vi kigger ud på en verden i hastig forandring, er det tydeligt, at vi mere end nogensinde har brug for et stærkt europæisk sammenhold,” siger europaministeren.
EuropaPuljen stiller i alt 15 millioner kroner til rådighed, som ungdomsorganisationer kan søge, så unge kan rejse til EU- og kandidatlande samt arrangere EU-oplysningsaktiviteter i Danmark.
Læs mere om EuropaPuljen her
Europæisk Ungdom Aarhus vinder Årets Ungdomsforening 2024
Hvert år uddeler Dansk Ungdoms Fællesråd prisen til Årets Ungdomsforening på delegeretmøde til en lokalforening, som arbejder med at styrke foreningslivet. I år gik prisen til Europæisk Ungdom Aarhus, der vinder for at have skabt et inkluderende fællesskab, der gennem aktiviteter gør debatten om Europa mere tilgængelig for flere.
”Vi er dybt beærede over at modtage prisen som Årets Ungdomsforening. Det er en fantastisk anerkendelse af alt det hårde arbejde, vores medlemmer lægger i at skabe et tværpolitisk fællesskab, hvor alle på tværs af det politiske spektrum kan mødes over noget, vi enes om.” siger Laura Bo Kanstrup, der er kasserer hos Europæisk Ungdom Aarhus.
Dommerpanelet bestod i år af DUFs forkvinde, Christine Ravn Lund, næstformand i Danmarks Idrætsforbund (DIF), Thomas Bach og formand for Folkehøjskolernes Forening i Danmark (FFD), Lisbeth Trinskjær. Dommerpanelet var især imponerede over Europæisk Ungdom Aarhus’ store arbejde med at udbrede vigtigheden af at tage stilling til og engagere sig i politik på et europæisk plan – et arbejde, som er enormt vigtigt for vores demokrati.
Andenpladsen gik i år til Bifrost Bornholm for deres vigtige arbejde med at skabe et forpligtende fællesskab, der mindsker ensomheden, mens tredjepladsen gik til Red Barnet Ungdom Fyn for deres vigtige kernearbejde for udsatte børn og unge og for at række udover sig selv gennem åbne dialogmøder med blandt andet kommunalpolitikere.
Unge skal oplyses om kommunal- og regionsvalget
DUF arbejder hver dag for at inddrage unge i demokratiet og hjælpe den demokratiske selvitillid blandt unge godt på vej. På delegeretmøde blev det i forlængelse af dette vedtaget, at DUF skal kaste sig ind i kampen for at øge stemmedeltagelsen blandt den yngre målgruppe til kommunal- og regionsvalget i 2025. Det indebærer eksempelvis, at DUF skal bruge Demokratiets Dag aktivt i forbindelse med kommunal – og regionsrådsvalg 2025, lave valgindsatser målrettet unge og gå i dialog med landets kommuner om, hvordan man kan bruge uddannelsesinstitutioner eller sociale begivenheder for unge til at afgive sin stemme nemmere og sammen med andre unge.
Du kan læse udtalelsen her.
DUF skal styrke børn og unges tilslutning til de samfundsbærende organisationer og institutioner
Som den danske ungdoms bredde, demokratiske stemme har DUF en særlig forpligtelse til at arbejde for at skabe tillid til demokratiske organisationer og bekæmpe polarisering i samfundet. Efter et enkelt ændringsforslag blev det vedtaget, at DUF skal arbejde for at styrke børn og unges tilslutningen til de samfundsbærende organisationer og institutioner, som det danske samfund bygger på. Det indebærer at arbejde for, at flere børn og unge bliver en del af en demokratisk forening, at udarbejde en demokratianalyse, der beskriver børn og unges tillid til demokratiske institutioner samt at arbejde for at styrke demokratiske organisationer og institutioner, hvor unge har demokratisk indflydelse i både det store demokrati og i det nære demokrati i unges hverdag.
Du kan læse udtalelsen her.
Opværkst med omsorg og støtte
Dagens sidste udtalelse handlede om at sikre alle børn og unges ret til en opvækst med omsorg og støtte. Da udtalelsen blev vedtaget mener DUF nu blandt andet, at lovgivning og praksis skal sikre, at børn og unge, uanset omstændigheder, får en tryg opvækst med omsorg, samt at brugen af magtanvendelse minimeres til fordel for metoder, der bygger på dialog, omsorg og konflikthåndtering. Derudover mener DUF nu, at børn og unge i anbringelse skal have mulighed for at kommunikere og indgå i fællesskaber, at forslag, der vedrører børn og unge, skal udarbejdes med særligt fokus på deres perspektiver, samt at løsninger for børn og unge skal altid sigte mod at styrke deres trivsel, udvikling og inddragelse i fællesskabet.
Du kan læse udtalelsen her.