DUFs internationale pulje kan blive tømt allerede til september
01-07-2020
Interessen for at søge DUFs internationale pulje er så stor, at det er sandsynligt, at puljen tømmes efter næste ansøgningsfrist 1. september. Dette sker på baggrund af en voksende interesse hos DUFs medlemsorganisationer for at engagere sig i internationale partnerskaber.
Knaphed på midler i DUFs Internationale Pulje
I 2020 har DUF haft en stor søgning til den internationale pulje; et bevis på et øget internationalt engagement hos DUFs medlemsorganisationer og flere længerevarende partnerskaber og projekter. Dette er en meget positiv udvikling men samtidigt også en udvikling, som har øget sandsynligheden for, at DUF i efteråret vil opleve, at der bliver knaphed på midlerne i puljen. Dette betyder, at der sandsynligvis ikke er midler nok til at bevilge alle projekter, som ellers lever op til retningslinjerne for DUFs internationale pulje.
Der findes i forvejen seks vurderingsparametre beskrevet i retningslinjerne, som DUFs internationale bevillingsudvalg vurderer alle ansøgninger på baggrund af. Tidligere har det betydet, at alle ansøgninger som lever op til retningslinjerne, har fået en bevilling. Hvis der ikke er tilstrækkeligt med midler tilbage til at finansiere bevillingsegnede ansøgninger, vil DUFs prioriteringsprincip træde i kraft.
Brug af prioriteringsprincippet
DUFs prioriteringsprincip er vedtaget i det internationale bevillingsudvalg og godkendt af DUFs styrelse.
Prioriteringsprincippet lyder:
I tilfælde af knaphed på midler prioriteres projektansøgninger som vurderes at have stærk folkelig forankring på bekostning af projektansøgninger med svagere folkelig forankring.
Såfremt der er to eller flere ansøgninger, som vurderes at leve op til DUFs retningslinjer, men der ikke er midler nok i puljerne, træder forrangen til projekter med stærk folkelig forankring altså i kraft.
I en vurdering heraf kan bevillingsudvalget tage udgangspunkt i følgende hjælpespørgsmål:
- Hvordan og i hvor høj grad involverer projektet børn og unge, som ellers ikke ville have muligheden for at være involveret i udviklingssamarbejde både hjemme og ude?
- Hvor relativt afgørende er det enkelte projekt for medlemsorganisationens samlede internationale arbejde? (F.eks. om medlemsorganisationens internationale arbejde står og falder med en DUF-bevilling på det enkelte projekt)
- Hvordan og i hvor høj grad involverer projektet medlemmer/frivillige i organisationen både ude og hjemme?
- Hvorvidt og hvordan bidrager det internationale arbejde til læring og udvikling i den danske organisation og partnerorganisationen?
- Hvordan og i hvor høj grad er der en politisk eller ledelsesmæssig forankring af projektet i organisationerne både ude og hjemme? (f.eks. om projektet involverer den politisk valgte ledelse og/eller sekretariat i at sikre forankringen af projektet i organisationerne)
De ovenstående punkter er ikke i prioriteret rækkefølge. Det vil altid være udvalgets samlede vurdering, som er gældende.
Ønske om flere penge i puljen
I DUF sætter vi alle kræfter ind i interessevaretagelse overfor politikere og embedsværk for at sikre tilstrækkelige midler til medlemsorganisationernes internationale arbejde. I en tid hvor udviklingsministeren har det folkelige engagement i udviklingssamarbejdet som en høj prioritet, er det meget beklageligt, at DUF ikke kan imødekomme efterspørgslen fra unge frivillige på tværs af det danske foreningsliv, der lægger tid og kræfter i internationale projekter, der styrker unges foreninger og stemme i verden.
Til jer som gerne vil søge puljen i efteråret
Hvis din organisation planlægger at søge DUFs internationale pulje til efteråret, kan I med fordel kigge på hjælpespørgsmålene i arbejdet med at udarbejde jeres ansøgning. I denne proces er I også altid velkommen til at kontakte DUFs internationale rådgivere, som også kan hjælpe med sparring og gode råd.