Faaborg-Midtfyn Kommune vinder prisen som Årets Ungdomskommune 2021
26-02-2021
Skrevet afBirgitte Søe
Kåringen lægger især vægt på kommunens arbejde for at understøtte det frivillige engagement og på, at flere unge bliver en del af fællesskabet.
Faaborg-Midtfyn Kommune er kåret som vinder af Årets Ungdomskommune 2021 og modtager de 10.000 kroner, som følger til med ungeområdet i kommunen.
Faaborg-Midtfyn vinder førstepladsen for at understøtte det frivillige engagement blandt kommunens unge. De unge i kommunen beskriver selv, at der er ’plads til fuck ups’, og at man ikke behøver at lade bekymringerne for deadlines vinde over den gode ide.
Her gives eksempler på, hvordan kommunen har hjulpet med at finde fejl i foreningers regnskaber, så de ikke opstår igen, eller hvordan man ikke behøver at aflyse en festival, fordi man stadig bøvler med pladstilladelsen efter deadline.
Kåringen lægger også vægt på historien om Falsetten. Et ungdomshus, der skulle sælges af kommunen, hvilket blev mødt med et oprør fra kommunens unge. I sidste ende blev der gennem dialog fundet en løsning, og i dag er Falsetten et mødested for unge, der drives af unge.
Falsetten sætter eksempel
Chris Preuss, formand for DUF, håber, at flere kommuner kommer til at skele til Faaborg-Midtfyn, når det kommer til at hjælpe ungdommen i foreningslivet.
”Hvis der skal være et velfungerende foreningsliv for unge i en kommune, så er det helt afgørende, at de unge oplever understøttelse og et godt samarbejde med kommunen. Faaborg-Midtfyn formår at sætte et eksempel, hvor ungdommen og kommunen har et samarbejde, der kommer begge parter til gode. Det håber jeg, at flere kommuner til lade sig inspirere af”, udtaler han.
Samtidig er Chris Preuss og resten af dommerpanelet imponerede af de mange gode eksempler, som er beskrevet i indstillingen til prisen fra Faaborg-Midtfyns unge.
”Hvis man kigger på historien om Falsetten, så sætter den et eksempel på, hvordan ungdommen og kommunen kan gå fra rørende uenig hed til samarbejde og konstruktiv dialog. Der fordrer det gode samarbejde, unges muligheder og et fedt ungdomsliv”.
Overordnet set vidner indstillingen om, at kommunen er bevidst om, at de dækker et stort geografisk område, men det lader de sig ikke begrænse af. Derfor bider dommerpanelet fast i, at selvom kommunen er geografisk stor, så arbejdes der effektivt for, at alle unge bliver en del af fællesskabet.
Dette skaber også et fokus på den sårbare del af de unge, hvor der gennem forskellige projekter sættes fokus på fællesskaber og selvtillid i hverdagen.
2. pladsen tildeles Holbæk Kommune for deres ungeinddragelse, mens Rudersdal Kommune indtager 3. pladsen for deres opgør med præstations- og perfekthedskulturen.
Dommerpanelet
Årets dommerpanel bestod af:
- Chris Borup Preuss, formand for DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd
- Mikael Smed, borgmester i Vordingborg Kommune, sidste års vinderkommune
- Maria Bruselius-Jensen, lektor ved Center for Ungdomsforskning
- Nicklas Lindsten, formand for NAU – Netværket af Ungdomsråd
Om prisen
Prisen ”Årets Ungdomskommune” blev stiftet i 2006 af DUF og uddeles i dag som en anerkendelse af de kommuner, der går forrest for at sikre gode vilkår for unge. I bedømmelsen bliver der særligt lagt vægt på, hvordan kommunen forbedrer unges deltagelse, udfoldelsesmuligheder og levevilkår - gerne ved at skabe gode rammer for frivilligt arbejde med børn og unge.