Hvordan kan I sikre inklusion i foreningslivet under COVID-19?
19-05-2020
Skrevet afGuro Klausen
Foreningslivet er begyndt stille og roligt at åbne for udendørs aktiviteter igen. Men mange børn og unge landet over må stadig ikke være med. De skal fortsat blive hjemme, fordi de er særligt udsatte for COVID-19. Så hvordan kan vi sørge for, at de, som ikke kan tage del i genåbningen, alligevel har en plads i vores fællesskaber? Her kommer seks gode råd til overvejelser, I kan gøre jer i jeres forening.
Coronakrisen har taget foreningslivet online på en måde, som vi aldrig har set det før. En undersøgelse, DUF har gennemført blandt mere end 1000 lokalforeninger i DUFs medlemsorganisationer, viser, at næsten halvdelen af foreningerne har omlagt deres aktiviteter – heraf har 9 ud af 10 brugt virtuelle løsninger for at være sammen.
Men online aktiviteter kan ikke erstatte fysiske møder. 66% af de lokale foreninger vurderer, at de virtuelle aktiviteter ikke giver det samme udbytte som foreningens normale aktiviteter.
Derfor er det godt, at vi nu kan starte med en forsigtig genåbning af aktiviteterne, under specifikke retningslinjer. Det er godt, at vi igen kan se hinanden og dyrke de fysiske fællesskaber i foreningslivet.
Men vi skal huske dem, der ikke kan tage del i genåbningen endnu. Det kan der være mange grunde til. Udsatte med handicap, diagnoser, eller som synes det er svært at overskue at skulle møde så mange mennesker fysisk igen efter en lang periode med isolation, kan nemt falde udenfor. Nogen har endda fået en øget trivsel under corona. Det, at alle var hjemme og ”udenfor”, har gjort at nogle, som måske ikke ellers har de samme forudsætninger for at deltage fysisk, har følt sig mere ”indenfor”. For dem kan genåbningen opleves endnu sværere. Fordi de er i risikogruppen for COVID-19, eller synes det føles utrygt at skulle mødes med mange mennesker, er de i større eller mindre grad nødt til at blive hjemme og ender dermed (igen) at være dem, der er ”udenfor”.
Herunder følger nogle råd, som er værd at overveje for at bidrage til, at så mange som muligt kan føle sig mest muligt velkommen i jeres fællesskab i denne tid.
- I som er raske og ikke i risikogruppen kan bruge jeres egne erfaringer. Husk hvordan det var at sidde derhjemme og ikke kunne være en del af foreningsaktiviteter. Og husk derfor også de unge, der bliver ladt tilbage i genåbningen, fordi de har funktionsnedsættelser, diagnoser eller andet, der gør, at de er i udsattegruppen for COVID-19. De har brug for, at fællesskabet passer på dem og hinanden, for at de kan være med.
- Følg retningslinjerne. Det kan være svært at være den, som siger fra, eller som tager hjem fra en aktivitet, fordi det ikke føles trygt. Tag ansvar for at aktiviteterne er trygge for alle så dem, som er udsat ikke selv skal gøre det. Læg planer for, hvordan I vil organisere aktiviteterne og informer deltagerne om, hvilke greb I vil tage i brug for at gøre det trygt (og hyggeligt), når I mødes. Åbenhed om jeres overvejelser og tiltag skaber tryghed.
- Forsøg at forestille jer, hvordan jeres aktivitet kan tilpasses dem, der er mest udsatte eller føler sig mest utrygge.
- Overvej om det giver mening at fastholde nogle digitale aktiviteter. Foreningslivet har været superkreative til at udvikle virtuelle fællesskaber i denne periode. Brug jeres erfaringer til at sørge for at inkludere dem, der stadig skal forblive isoleret.
- Vær opmærksom på dem, der ikke møder op, når I genstarter aktiviteter. Spørg ind til, hvad der kan gøre det trygt for dem at deltage.
- Vær opmærksom på, at den sidste tid kan have været svær for mange. At være så tæt på sin familie og ikke have andre sociale kontaktflader eller sikkerhedsnet at læne sig opad, som de tidligere har haft. Gruppen af socialt udsatte kan være større nu end før. Så derfor, når I mødes igen, vær også gerne opmærksomme på dem, der ikke har deltaget til de virtuelle aktiviteter på det seneste. Hiv fat i dem, der har haft det svært i denne periode og vis, at jeres fællesskab ønsker dem velkommen og er der for dem.
Vil du vide mere, så deltag i DUFs fyraftensmøde "Alle med i genåbningen af fællesskaberne" den 10. juni.