Panelsamtale med udenrigsministeren: Sådan kan ungdomsforeninger støtte Ukraine
18-08-2022
Hvad kan danske ungdomsforeninger gøre for at støtte det unge civilsamfund i Ukraine? Det mødtes fem paneldeltagere, der alle er dybt optaget af at hjælpe Ukraine. Udenrigsminister Jeppe Kofod, den ukrainske ambassadør i Danmark, Mikhailo Vydoinyk, DUFs forkvinde, Christine Ravn Lund samt repræsentanter fra to af DUFs medlemsorganisationer KFUM/KFUK og Ungdommens Naturvidenskabelige forening.
Scenen er sat på Midtsjællands Efterskole i Hvalsø syd for Roskilde, hvor man har taget en gammel kirkesal i brug som foredragssal. Men selvom salmebøgerne er skiftet ud med højskolesangbøger, vægmalerierne erstattet af elevernes træ- og billedkunst og alteret med et stærkt panel, så er det kristne budskab om næstekærlighed i allerhøjeste grad stadig til stede i det smukke rum.
For da moderator, den mangeårige Ruslands-korrespondent Matilde Kimer adspørger panelet, hvad deres største forhåbninger for Ukraine er. Så lyder svaret enstemmigt:
Et fredfyldt og frit Ukraine.
”Jeg hader krig. Vi kan ikke bare stå og kigge på, hvad der sker. Vi skal stoppe Rusland og Putin og sende Ukraine de midler de har brug for både økonomisk og militært,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).
Foreningerne gør en forskel
Men det er ikke kun på det statslige niveau, at Danmark kan gøre en forskel. Det står klart, da flere af panelets deltagers fortæller om dansk-ukrainske ungdomsprojekter, der har været med til at styrke civilsamfundet i Ukraine.
Adam McMillan fra KFUM/KFUK fortæller, hvordan man har lanceret et udvekslingsprogram mellem danske og ukrainske kost- og efterskoler, som har været med til at danne fællesskaber mellem danske og ukrainske unge.
I Ungdommens Naturvidenskabelige Forening har krigen betydet, at man blandt andet har måtte aflyse en videnskabsfestival i Lviv, men i stedet har foreningen fokuseret på at lave naturvidenskabelige arrangementer for unge ukrainere, der er flygtet til Danmark, fortæller Knutt Lindenhoff fra foreningen.
Unge kan gøre en forskel for Ukraine
DUF har i samarbejde Dansk Kulturinstitut lanceret projektet Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus, der skal bygge en demokratisk bro mellem Danmark og Ukraine. Et projekt, der blev sat i søen før krigen, men som kun er blevet mere relevant efter Ruslands invasion af Ukraine.
”Mange unge føler måske ikke, at man kan gøre noget ved de gigantiske problemer som Ukraine møder, men vi skal ikke kun tale i de store demokratiske linjer, der er også en genopbygning af det unge, ukrainske civilsamfund, som de danske ungdomsforeninger kan blive en stor del af,” siger DUFs forkvinde Christine Ravn Lund foran forsamlingen.
Eleverne på Midtsjællands Efterskole lytter ivrigt med, når paneldeltagerne fortæller, men særligt den ukrainske ambassadør i Danmark, Mikhailo Vydoinyks, uhyggelige beretninger om invasionens betydning for forholdene for ukrainske børn og unge gør indtryk på forsamlingen.
Vydoinyk har en klar appel til såvel udenrigsministeren som efterskoleeleverne.
”Samarbejde er den bedste vaccine mod fremtidige krige, når I hjælper Ukraine, hjælper I også jer selv,” siger Mikhailo Vydoinyk.
En efterskoleelev lufter sin bekymring for de russiske unge, der sidder tilbage i Rusland og mærker omverdenens vrede og sanktioner, men ikke føler, det er deres krig. En anden elev spørger ind til konventionsbrud i forhold til brug af ulovlige våben, og flere andre elever markerer for at få lov til at komme med indspark.
Som tilhører sidder man tilbage med følelsen af, at arrangementet kunne have fortsat i mindst dobbelt så lang tid på grund af elevernes engagement. Heldigvis er det kun startskuddet på at inspirere unge til at gøre en forskel for det unge civilsamfund i Ukraine.