Skanderborg Kommune er Årets Ungdomskommune 2019
10-12-2018
Skanderborg Kommune vinder prisen som Årets Ungdomskommune for sit arbejde med at inddrage unge i det lokale demokrati og med at skabe rammer, hvor alle unge kan være med i fællesskabet.
Skanderborg Kommune blev mandag kåret som Årets Ungdomskommune 2019 af DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd.
DUF kårer hvert år landets bedste ungdomskommune på vegne af i alt 600.000 børn og unge fra det frivillige foreningsliv.
Inddrager unge i beslutninger
Det er især kommunens arbejde med at lytte til og inddrage unge, der imponerer dommerpanelet. For eksempel da kommunen i 2017 lavede ny ungdomspolitik, eller da der samme år skulle indrettes et nyt bibliotek.
”Skanderborg Kommune udmærker sig ved, at unge bliver hørt og inddraget i det lokale demokrati. Gennem ungdomsrådet har unge en reel stemme i byrådet og har indflydelse på det miljø, de vokser op i. Desuden har kommunen fokus på at nå endnu flere unge gennem konferencer, hvor lokale unge kan fortælle deres ønsker direkte til politikkerne fra byrådet,” udtaler dommerpanelet, der enstemmigt udpegede Skanderborg som vinder.
”Mange unge føler desværre ikke, at deres holdninger er værd at lytte til, og føler sig ikke hjemme i demokratiet. Her gør Skanderborg Kommune et godt og vigtigt stykke arbejde med at inddrage og lytte til unge. Vi håber at andre kommuner også bliver inspireret til at inddrage unge mere,” uddyber Kasper Sand Kjær, formand i DUF og medlem af dommerpanelet.
Et godt sted at vokse op
Dommerpanelet lægger desuden vægt på at Skanderborg Kommune generelt har gode vilkår for unge:
”Skanderborg er en rigtig god kommune at vokse op i som barn og ung. Med fritidspas-ordningen har alle unge mulighed for at deltage i fællesskaberne omkring fritidsaktiviteter. Og med udgangspunkt i et fælles campusområde skaber kommuner fællesskab for unge på tværs af ungdomsuddannelserne,” lyder det fra dommerpanelet.
Om prisen
Prisen "Årets Ungdomskommune" blev stiftet i 2006 af DUF - og uddeles i dag som en anerkendelse af de kommuner, der går forrest for at sikre gode vilkår for unge. I bedømmelsen bliver der særligt lagt vægt på, hvordan kommunen forbedrer unges deltagelse, udfoldelsesmuligheder og levevilkår - gerne ved at skabe gode rammer for frivilligt foreningsarbejde med børn og unge.
Dommerpanelet har i år bestået af: Kasper Sand Kjær, formand i DUF, Maria Bruselius-Jensen, Lektor på Aalborg Universitet, Center for Ungdomsforskning, Anni Matthiesen (V), MF og børneordfører, og Ole Bondo Christensen (S), borgmester i Furesø Kommune.