Tunesisk spejder: "Jeg er optimistisk på min generations vegne"
17-11-2020
23-årige Amal Ridene fra Tunesien er både spejderleder i sin hjemby og ungerådgiver i den internationale spejderbevægelse. Gennem partnerskabet med KFUM-Spejderne i Danmark, "Future Leaders", har hun trænet redskaberne til at nå sit mål: At give unge lyst til at involvere sig i samfundet.
af Line Mitchell fra Dansk Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP)
Som teenager i kystbyen Kelibia, der ligger i det nordøstlige Tunesien, savnede Amal Ridene et fællesskab. Der var flere aktive spejdergrupper, men ingen for piger på hendes egen alder. Derfor startede hun som 16-årig selv en NGO med det formål at engagere byens unge i samfundet, og derfra gik det stærkt.
Efterfølgende blev hun i 2015 gennem én af sine venner introduceret til eventet Young Voices Forum. Her mødes spejdere og andre, der er aktive i ungdomsorganisationer, og lærer om deres rettigheder, hvordan de kan holde beslutningstagere ansvarlige samt, hvordan de kan give deres stemme lyd i samfundet gennem kampagner og vidensdeling.
Young Voices Forum er en del af Future Leaders, der er et dansk-tunesisk partnerskab mellem KFUM Spejderne og Les Scouts Tunisiens og som støttes gennem DAPPs ungepulje.
”Jeg følte mig totalt hjemme. Som ung er det ikke let at blive hørt, men her blev vi faktisk lyttet til. Det er helt vildt vigtigt, at samfundet lytter til de unge, for vi tænker ud af boksen og har masser af gode ideer,” siger Amal Ridene og nævner blandt andet forhandlingsteknik, SoMe-kompetencer og et stort netværk som nogle af de ting, hun tog med sig derfra.
Øget involvering, øget bekymring
Amal arbejder til dagligt som finansiel analytiker hos et privat firma i Tunis. Derudover leder hun en lokal pigespejdergruppe hjemme i Kelibia og er ansvarlig for Young Voices Forum i teamet ”Demokratiske Forandringsagenter”.
Som barn af Det Arabiske Forår, der brød ud i Tunesien for præcis 10 år, faldt det Amal Ridene ganske naturligt at involvere sig i det frivillige spejderarbejde med det mål at skubbe bag på landets demokratiseringsproces.
”Min oplevelse er, at flere og flere unge er begyndt at involvere sig i forskellige foreninger og initiativer i samfundet, fordi de er bekymrede for deres fremtid. Så på den ene side er ungdomsengagementet steget, men samtidig oplever de en økonomisk tilbagegang og frygt for, at de ikke kan få den fremtid, de ønsker sig,” siger Amal.
Hun henviser især til ringe infrastruktur, der gør det svært at pendle mellem land og by samt ulige adgang til sundhed og uddannelse som nogle af de emner, der bekymrer de unge.
”Jeg var meget ung, da revolutionen i Tunesien brød ud i 2010, og selv om jeg ikke selv stod forrest på barrikaderne, har den betydet meget for min generation og banet vejen for flere gode ting. Vejen til at udvikle et demokratisk samfund er lang, men jeg er optimistisk. Især når jeg ser engagementet hos de mange, aktive unge,” siger Amal Ridene.
Et trygt sted at udtrykke sine holdninger
Future Leaders har eksisteret siden 2017 og baserede sig oprindeligt på mellemfolkelig forståelse og kulturel udveksling. I forbindelse med Det Arabiske Forår 2010/2011 udviklede partnerskabet mellem de to spejderbevægelser i Danmark og Tunesien sig til i høj grad også at handle om at understøtte en demokratisk samfundsudvikling i Tunesien.
”Set udefra er Tunesien et land, hvor ikke alle er lige, og især unge og kvinder har været marginaliserede og manglet en arena, hvor de kunne udtrykke deres holdninger. I Future Leaders giver vi de unge mulighed for at prøve deres holdninger af i trygge, legende rammer og prøve løsninger af på nogle af de ting i samfundet, som de har et ønske om at ændre. Det giver dem en oplevelse af at tælle med i samfundet,” siger Tobias Simonsen, der er hovedbestyrelsesmedlem i KFUM Spejderne og en del af Future Leaders.
Han understreger, at Future Leaders er endt med at blive den vigtigste indsats i KFUM Spejdernes demokratiarbejde, og at kultur- og vidensudvekslingen i høj grad er tovejs.
”Ved at samarbejde med Tunesien får de danske unge mulighed for at spejle deres eget samfund i et andet samfund og finde ud af, hvad man sætter pris på og, hvad man gerne vil ændre.”
En anden ung tuneser, der ligesom Amal Ridene, er aktiv i Future Leaders-teamet ”Demokratiske Forandringsagenter” er 27-årige Khoubaib Mouhli fra Manouba. For nogle år siden deltog han i et entreprenørkursus under Future Leaders.
”Her lærte jeg nye færdigheder, forbedrede andre færdigheder, og jeg blev introduceret til værktøjer, som kunne hjælpe mig med at starte en virksomhed. Jeg lærte om planlægning, hvordan man styrer et team, og hvordan man deler sine idéer med andre på en konstruktiv måde. Så projektet var en god mulighed for mig til at starte min egen virksomhed,” siger han.
Lyst til at gøre en forskel
Siden 2016 har Khoubaib Mouhli drevet sit eget firma, men han er også fortsat en del af Future Leaders, I løbet af de seneste fire år har han taget flere erfaringer fra spejdermiljøet med sig ind i sit arbejdsliv.
Hans virksomhed beskæftiger sig med solpaneler, så da han gennem spejderbevægelsen blev klogere på verdensmålene, implementerede han et fokus på verdensmålene i sin virksomhed. Herudover har den løbende kontakt med danskerne fra KFUM-spejderne forbedret hans engelskkundskaber væsentligt.
“Fremadrettet må vi arbejde med at hjælpe ungdommen til ikke blot at være i stand til at omsætte deres idéer til handling og målsætninger, men også udvikle deres evner og kapaciteter, så de er i stand til at modstå den modgang, de vil møde i deres arbejde mod en bæredygtig fremtid.”
Det er Amal Ridene enig i.
På lokalt plan oplever hun en stor forandring hos de unge piger i alderen 15 til 17 år som hun er spejderleder for. Udover det sociale fællesskab er et af formålene for Amal også at udstyre pigerne med en kritisk sans og øget selvbevidsthed, der klæder dem på til at tage aktivt del i samfundet.
”Jeg er virkelig stolt over den udvikling pigerne i gruppen har gennemgået. I starten var mange af dem generte og tilbageholdende. I dag kan jeg se, at mange af dem har fået mere selvtillid og tror på dem selv, og det tror jeg er noget de vil bevare for livet,” siger Amal.
Lige præcis at udvikle selvtillid hos de unge er helt central for Amal.
”Hvis ikke du tror på dig selv, hvem skal så gøre det?” spørger hun. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at Amal tror på sig selv og på, at spejderbevægelsen gør en forskel i Tunesien.
”Jeg tror bestemt, at vi spejdere er værdsat af politikerne. Under Corona-krisen blev vi bedt om at hjælpe til med at holde samfundet i gang, så vores arbejde bliver helt klart taget seriøst.”
Fra Kelibia til Kuala Lumpur
Amal Ridenes ambitioner om at involvere unge i samfundet slutter ikke ved hverken Kelibia eller Tunesiens grænser. Året efter, at hun deltog i sit første Young Voices Forum, blev hun i 2017 valgt som én ud af i alt seks ungerådgivere i den internationale spejderbevægelse, der repræsenterer spejdere fra 170 lande.
”Det har været den vildeste rejse og en kæmpe livsomvæltning. Det har givet mig følelsen af at være verdensborger og har ændret mit syn på mange ting,” siger Amal, der selv tilrettelagde sin valgkampagne, som hun arbejdede på 24 timer i døgnet.
Valgperioden er normalt treårig, men grundet Corona-pandemien er hendes mandat blevet forlænget et år. Sammen med de øvrige fem ungerådgivere fra Mexico, Lichtenstein, Sverige, Hongkong og Kenya har hun siden 2016 i gennemsnit rejst ud i verden en gang om måneden til møder og konferencer.