Ungeinddragelse, bæredygtighed og inklusion i fokus til EU’s ungdomsdialog
11-02-2022
Danmarks to ungdomsdelegater i EU har deltaget på den første EU-ungdomskonference, hvor de satte fokus på ungeinddragelse, inklusion og bæredygtighed.
Danmarks EU-delegater, Zoé Elkær Nicot og Thomas Østergaard, har taget hul på den første konference i EU’s ungdomsdialog, som er EU’s instrument for ungeinddragelse. Her satte delegaterne fokus på ungeinddragelse, inklusion og et bæredygtigt og grønt Europa.
Et grønt Europa for alle
Konferencen havde fokus på to af EU’s ungdomsmål ’inkluderende samfund’ og ’bæredygtigt grønt Europa’. Her satte Danmarks delegater fokus på, at få flere unge med i kampen for et grønt Europa:
”Vi arbejdede meget med inkluderende fællesskaber, som vi ser som en forudsætning for at skabe et bæredygtigt og grønt Europa. Denne dagsorden gælder ikke kun for de få, derfor skal vi blive bedre til at få flere med i kampen mod et mere bæredygtigt Europa,” siger Thomas Østergaard og tilføjer, at der er brug for mere undervisning i bæredygtig udvikling:
”I mine workshops inddragede jeg Verdens(del)mål 4.7, hvor vi forpligter os til at undervise i bæredygtig udvikling og globalt medborgerskab. Vi skal gøre op med den ulige adgang til viden omkring bæredygtighed og globalt medborgerskab, som findes i dag, hvor det er vidt forskelligt fra land til land, om disse temaer indgår i uddannelsesforløbet.”
Større inddragelse af unge i EU
Et andet fokusområde ved konferencen var inddragelse af unge i politiske beslutningsprocesser. Unge er en faldende befolkningsgruppe i EU, og det betyder, at unge risikerer at stå uden for indflydelse.
”Europa-Parlamentet betragtes ofte som den mest progressive institution i EU, men det har en gennemsnitsalder på 50 år. Derfor er det en central problemstilling, hvordan den unge generation kan påvirke, hvordan politikere former deres fremtid,” siger Zoé Elkær Nicot. ”Spørgsmålet er, hvordan unge kan inddrages i politiske beslutningsprocesser på lige fod med ældre, så vi får lige muligheder for at påvirke de politikker, som uundgåeligt vil påvirke os mest.”
Fælles dagsordener på tværs af EU
Hos delegaterne er forventningerne til de kommende konferencer høje: ”Det er tydeligt, at vi har flere fælles dagsordener i Europa. På trods af, at vi ikke nødvendigvis oplever de helt samme udfordringer, så har vi mange fælles interesser, hvor vi sammen ønsker at skabe løsninger ud fra det,” siger Thomas Østergaard.
Om EU's Ungdomsdialog
EU's Ungdomsdialog er EU’s instrument for ungeinddragelse. Dialogen foregår i cyklusser på halvandet år, der følger trioformandskabet i EU. Dialogen handler om både nationale og europæiske initiativer, der skal øge unges deltagelse i samfundet.
Zoé Elkær Nicot og Thomas Østergaard følger den 9. cyklus i Ungdomsdialogen, som løber fra januar 2022 til juni 2023. Titlen for denne cyklus er ‘Sammen om en bæredygtig og inkluderende Europa’ med særligt fokus på ungdomsmål nr. 3 ‘inkluderende samfund’ og nr. 10 ’bæredygtigt, grønt Europa.