DUF spør' professoren om det gode ungdomsliv
Skrevet afAnne Sofie Wulff
Vi har talt med professor Anne Thorup om, hvordan vi styrker unges trivsel og skaber gode ungdomsliv. Her spiller det frivillige foreningsliv en vigtig rolle.
"Unges trivsel er kompleks," og "vi mangler mere viden." Det er to argumenter, vi ofte hører i debatten om unges trivsel. Men selvom vi ikke ved alt, så ved vi faktisk noget – og det er nok til at pege os i retning af handlemuligheder.
Derfor sætter DUF i 2023 fokus på, hvor vi, ifølge forskere og andre kloge hoveder på området, kan handle allerede nu, hvis vi skal styrke det gode ungdomsliv.
En af dem, der har stor viden om emnet, er Anne Thorup, der er overlæge ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center samt klinisk professor ved Københavns Universitet. Anne Thorup mener, at vi arbejder for lidt med forebyggelse af mistrivsel og psykisk sygdom. Derfor har hun skrevet bogen ”Hvordan styrker vi børn og unges mentale sundhed?”.
Foreningerne er en del af løsningen
Vi har talt med Anne Thorup om, hvordan man bedst forebygger mistrivsel og styrker børn og unges mentale sundhed.
I videoen kan du høre mere om, hvorfor det er vigtigt at være en del af et meningsfuldt fællesskab og at have et aktivt fritidsliv, samt hvorfor vi som samfund bør have et større fokus på kreativitet og at komme mere ud i naturen.
Anne Thorup fortæller, at man som frivillig i foreningslivet især kan gøre en forskel ved at møde børn og unge som hele individer og ikke være så optaget af, hvilken diagnose et barn har med sig. Børn og unge med diagnoser har nemlig særligt brug for også at blive set for deres stærke sider.
Som samfund er det desuden vigtigt, at vi bliver bedre til at tale om psykisk sygdom og mistrivsel uden at være fordomsfulde og uden at være stigmatiserende. I stedet skal vi i højere grad tænke kreativitet og fællesskab ind, fortæller Anne Thorup.
Hør mere om, hvordan vi styrker mental sundhed hos børn og unge i videoen.