Ungdomsdelegater til EU
Danmarks unge repræsenteres i EU af to danske ungdomsdelegater, hvis formål er at repræsentere unge i EU-fora og engagere danske unge i europæiske diskussioner. EU-ungdomsdelegaternes mandater varer halvandet år og kører parallelt med EU-trioformandskaberne.
En af EU-ungdomsdelegaternes kerneopgaver er at repræsentere danske unge i EU-ungdomsdialogen.
EU-ungdomsdialogen er et initiativ inden for Den Europæiske Union, der sigter mod at inddrage unge fra EU-lande i beslutningsprocesserne og politiske diskussioner. Formålet er at skabe dialog mellem unge og beslutningstagere på både nationalt og europæisk niveau.
EU-Ungdomsdialogen følger en bestemt struktur med gentagne cyklusser på 18 måneder i forbindelse med EU-trioformandskaberne. Hver cyklus følger en klar proces: dialogen starter på nationalt plan, hvor et udvalgt politisk tema debatteres gennem ungdomskonsultationer. Herefter tages konklusionerne med til EU's ungdomskonferencer, som afholdes ca. hver 6. måned, hvor ungdomsrepræsentanter diskuterer med embedsmænd fra hele EU og finder fælles løsninger på problemstillinger. Disse løsningsforslag og anbefalinger fremlægges for EU Ministerrådet for ungdommen med henblik på at udarbejde rådskonklusioner, som i sidste ende kan påvirke europæisk lovgivning.
Udover EU-ungdomsdialogen deltager EU-ungdomsdelegater i andre EU-fora og processer, der er relevante for deres mandat.
En vigtig del af EU-ungdomsdelegaternes arbejde er at engagere danske unge i spørgsmål vedrørende EU. Det gør de blandt andet ved at holde workshops i skoler, deltage på Folkemødet og engagere sig i medierne.
DUFs EU-ungdomsdelegatprogram er finansieret af Den Europæiske Union.