EU-ungdomsdelegater: Nu er der brug for handling!
25-05-2023
Skrevet af Thomas Østergaard og Zoé Elkær Nicot, EU-ungdomsdelegater
Unge fra hele Europa udvikler fælles politiske anbefalinger
D. 19-22 martsmødte vi med unge fra hele Europa for at give unge bedre mulighed for at præge politiske beslutninger. 250 Repræsentanter fra civilsamfundet, politikere og ungdomsdelegater var samlet i Växjö i Sverige for at lægge sidste hånd på fem anbefalinger, som har været undervejs i halvandet år. Anbefalingerne blev støbt i deres endelige form efter tre dages forhandlinger og kompromisser, og den danske delegation spillede en nøglerolle i anbefalingen om “governance”. Det skete som led i EU’s Ungdomsdialog, et initiativ der sigter mod at fremhæve unge stemmer på udvalgte politikområder i EU.
Ingen lande har knækket koden for den optimale form for “meningsfuld ungeinddragelse”. Alle taler om det, nogle prøver forskellige tiltag af, og ingen ved helt hvordan det gøres på den bedste måde. For hvordan aktiverer man et repræsentativt spænd af unge, og hvilke aftryk skal vi sætter på morgendagens beslutninger?
Netop det dilemma prøver vi at belyse, når vi som EU Ungdomsdelegater har været penneførere på en række anbefalinger, der har EU-Kommissionen og de 27 EU-landene som modtagere.
Anbefalingerne bliver vedtaget af ministerrådet
Den 16. maj vedtog ministrene for unge fra alle 27 EU-lande enRådsresolution, hvori vores anbefalinger indgår. En rådsresolution er et dokument, der udtrykker en politisk holdning til et emne, og vedtages i Rådet - den EU-institution hvor alle landenes ministre mødes. Resolutioner er ikke juridisk bindende, men er en måde, hvor man kan koordinere landenes holdninger, f.eks på områder, hvor der ikke er EU-lovgivning. Læs mere om EU’s resolutionerher.
Vi mener, der er behov for en europæisk ramme, hvor erfaringsudvekslinger og gensidig inspiration er i centrum, så unges stemmer ikke drukner pga. manglende politisk repræsentation, ressourcer, eller som resultat af en uhensigtmæssig politisk kultur. Den mest effektive måde vil være en let tilgængelig måde, hvorpå man kan lære af andre landes gode initiativer. Forhåbentlig kan unge med forskellig baggrund i højere grad blive en del af den politiske samtale i fremtiden. Unge er eksperter i deres eget liv, og derfor mener vi også, at ungedrevne og demokratiske idéer skal frem i lyset.
Nu er der brug for handling!
Fordi resolutionen ikke er juridisk forpligtende, bliver det centralt at holde vores danske politikere op på dem: om de faktisk tager stilling, arbejder videre med og ikke mindst implementerer anbefalingerne, i dialog med danske unge. Det vil være drønærgeligt, hvis resultaterne fra EU’s Ungdomsdialog bliver lagt i arkivskuffen, fordi processen nu er krydset af på to do listen. Vi håber i hvert fald, at det giver stof til eftertanke, der forvandles til handling . Vi håber, at regeringen vil tage anbefalingerne til sig, og bruge dem som startskuddet for en styrkelse af eksisterende initiativer, udvikle nye, samt præge og lade os inspirere af andre europæiske lande. Alt sammen i tæt samarbejde med unge selv, fra alle dele af landet og med fokus på dem, der ikke altid står i forreste række for at blande sig i debatten.