Ungdomsdelegat: Hvad kan lokale og regionale myndigheder gøre i klimaets navn?
Reportage af Zoé Elkær Nicot, dansk EU-ungdomsdelegat
I oktober var jeg i Strasbourg for at deltage i den 43. session i Europarådets Kongres for Lokale og Regionale Myndigheder. Europarådet er en mellemstatslig, politisk samarbejdsorganisation, der omfatter 46 europæiske lande og dets Kongres for Lokale og Regionale Myndigheder monitorerer demokratiet på lokalt og regionalt niveau. Konkret gennemfører man overvågningsbesøg i landene, kontrollerer om det Europæiske Charter for Lokalstyre implementeres, og man holder øje med lokale og regionale valg.
Det danske lokalstyre er i god form
Danmark var på agendaen på sessionens første dag, hvor to rapporteurs præsenterede deres monitoreringsrapport af Danmarks implementering af Charteret.
Jeg fik lejlighed til at kommentere rapporten i plenarsalen og bemærkede indledningsvis, at Danmark er et land med en stærk tradition for omfattende decentralisering og et stærkt lokaldemokrati, og monitoreringsrapporten fremhæver den ”eksemplariske” måde, som principperne i chartret er implementeret i Danmark.
Jeg opfordrede dernæst danske regionale og lokale myndigheder til at gøre aktiv brug de positive rapport samt prioritere og investere i samarbejdet med deres europæiske kolleager. I en krisetid, hvor demokratiet er i fare i mange lande, mener jeg at man fra dansk side bør bruge sin privilegerede position til at engagere sig mere internationalt samt presse på på politisk niveau for at få tilstrækkelig financiering til formålet. Jeg inviterede også de europæiske kollegaer til at i højere grad opsøge samarbejde med Danmark.
Monitoreringsrapporten nævnte også de danske erfaringer med borgerindddragelse. Jeg fremhævede i den forbindelse, at Ungerådet i Københavns Kommune er et glimrende eksempel på en velfinansieret og oprigtig indsats for at inddrage unge i demokratiske processer, som bør bruges som inspiration for andre europæiske lokale og regionale myndigheder.
Er det en menneskerettighed at leve i et sundt miljø?
På sessionens anden dag var et af de store emner hvordan man skal inkorporere retten til et sundt miljø som en decideret menneskerettighed: Under min tale til kongressens medlemmer understregede jeg hvordan menneskerettigheder, især retten til liv, sundhed og familieliv, er stærkt forbundet med klimakrisens konsekvenser.
F.eks. truer ekstreme vejrfænomener såsom storme, oversvømmelser og naturbrande millioner af menneskers liv. Risikoen for underernæring forværres også som følge af reduceret fødevareproduktion, og det samme gør sygdomme fra mad og vand og sygdomme som overføres fra dyr til mennesker. Oversvømmelser, naturbrande, tørker og stigende vandstande sender mennesker på flugt, og flygtningekriserne til dato blegner i forhold til kommende bølger af klimaflygtninge. Endeligt har 785 millioner mennesker har i forvejen ikke adgang rent vand, og disse tal forværres også af klimaforandringerne.
Jeg understregede endvidere, at lokale og regionale myndigheder også har et ansvar og mulighed for at handle. I Storbritannien viser forskning, at en tredjedel af alle britiske drivhusgasudledninger er afhængige af sektorer, der er påvirket af lokale myndigheders politikker eller partnerskaber. Lokale og regionale myndigheder kan derfor spille en væsentlig rolle qua deres nærhed til borgerne. Fordi klimakrisen kræver drastiske ændringer i vores samfund, er det vigtigt at borgerne i lokalsamfundene bliver aktivt involveret i klimapolitiske tiltag, så de også føler medejerskab over politiske beslutninger på lokalt niveau. Fordi på trods af Paris-aftalen står vi stadig over for institutionel passivitet og mangel på ambitiøs handling på klimaområdet.
Derfor må vi forankre retten til at leve i et rent miljø samt en generel pligt for regeringer til at beskytte miljøet. Lokale og regionale myndigheder skal også sikres de rette kompetencer for at kunne handle effektivt på klimaområdet.
FAKTA: Hvad er Europarådet og Kongressen for Lokale og Regionale Myndigheder?
Europarådet er en mellemstatslig, politisk samarbejdsorganisation, der omfatter 46 europæiske lande, og har sæde i Strasbourg. Europarådet skal medvirke til at sikre Europas demokratiske sikkerhed baseret på demokrati, menneskerettigheder og retsstatsprincippet. Efter invasionen af Ukraine blev Rusland smidt ud af Europarådet.
En af Europarådets institutioner, Kongressen for Lokale og Regionale Myndigheder har ansvaret for at styrke det lokale og regionale demokrati. Kongressen består af 612 valgte repræsentanter fra mere end 150.000 lokale og regionale myndigheder. Hvert land deltager med en delegation, som i Danmark består af repræsentanter fra kommuner og regioner (se den fulde liste her).