EU-Ungdomsdelegater på det Europæiske Folkemøde: Folketinget skal have mere fokus på Europapolitikken
01-09-2022
Political Festival of Europe afholdtes for første gang fra 25. til 28. august 2022 i Mariager. Under festivalen stillede de danske EU Ungdomsdelegater skarpt på Folketingets rolle i udfordringen af EU-politikken.
På det Europæiske Folkemøde i Mariager samledes borgere, eksperter beslutningstagere på tværs af grænser for at styrke den demokratiske samtale for at debattere demokrati, klima, kultur, udenrigspolitik, sundhed og teknologi.
Et særligt fokus for de danske EU ungdomsdelegater var Folketingets indflydelse på udformning af EU-lovgivning. Europaudvalgets EU-Reformgruppe har for nyligt konkluderet, at Folketinget inddrages for lidt og for sent, og derfor kun har minimal indflydelse på den europæiske lovgivning. Det er en udfordring, når Folketinget senere skal implementere dette i dansk lovgivning, og i sidste ende kommer til at gælde for danske borgere og virksomheder.
På den baggrund havde EU Ungdomsdelegaterne inviteret formand for Europabevægelsen Stine Bosse og Venstres Europaordfører Kim Valentin til debat om Folketingets rolle i Europapolitikken.
“Samtalen med de to nøglepersoner i Europadebatten var både konstruktiv og løsningsorienteret. Blandt andet gjorde vi status på Europaudvalgets arbejde med at implementere anbefalingerne om f.eks. at uddelegere langt flere emner, som i dag hører under Europaudvalget, til de forskellige fagordførere i Folketinget. Vi diskuterede også politikernes ansvar og mediernes rolle i at forankre den europapolitiske debat i Danmark. Der var bred enighed om, at vi bør engagere os positivt i EU og bidrage til at sætte dagsordenen på europæisk plan” fortæller Thomas Østergaard, som er EU ungdomsdelegat.
Delegaterne satte også deres aftryk på en række debatter om bl.a. reform af EU’s flygtninge- og migrationspolitik, hvordan EU skal tackle retsstatskrisen, optagelseskriterierne i EU samt Europas teknologiske suverænitet. Også emner om ligestilling og udviklingspolitik, EU’s fremtidige relation til Rusland samt tøjindustriens rolle i klimakampen var i centrum for delegaternes engagement på folkemødet. Højdepunkterne var også samtaler med en række ambassadører, navnlig fra Frankrig, Tyskland og Belgien. Her drøftedes blandt andet den nye dansk-tyske handlingsplan, der skal styrke landenes samarbejde om f.eks. klima, energi, sikkerhed, forsvar, digitalisering, transport, sundhed, fødevarer, europa- og udenrigspolitik og udviklingspolitik.
“EU står foran alvorlige udfordringer, som kræver fælles og langsigtede løsninger. Hvordan beskytter vi vores fælles definerede værdier - både blandt eksisterende medlemslande, kandidatlande, hos de øvrige naboer mod øst og i verden? Løsningerne til udfordringer som migration, retsstat, ligestilling, udvikling og klima er komplekse, og kræver politisk mod og lederskab. De tektoniske plader, som det globale sikkerhedsbillede har hvilet på, er i bevægelse, hvor den alvorligste konsekvens deraf selvsagt er Ruslands invasion af Ukraine. Men også Brexit og populistiske tendenser viser, at vi ikke kan tage det europæiske samarbejde for givet. Vores ønske er, at Danmark tager førertrøjen og viser vejen mod en bæredygtig, værdibaseret og fredelig fremtid” siger EU ungdomsdelegat Zoé Elkær Nicot.
Thomas Østergaard og Zoé Elkær Nicot er udpeget af DUF til at repræsentere den danske Ungdom i EU’s Ungdomsdialog, og er med til at forankre EU-debatten i Danmark.