EU-ungdomsdelegaterne på Folkemødet: “EU er en mangelvare i den offentlige debat”
11-07-2022
Skrevet afMette Marie Heinfelt
De danske EU-ungdomsdelegater har i år deltaget på Folkemødet. Her har de sat fokus på, hvor vigtigt det er at tage EU med i debatterne i lyset af, hvad der lige nu sker i Ukraine og flere medlemslande, hvor fundamentale rettigheder er på tilbagetog.
De danske EU-ungdomsdelegater har i år deltaget på Folkemødet som debattører, moderatorer og eventarrangører. De inviterede blandt andet medlem af Europa-Parlamentet for SF, Kira Marie Peter-Hansen, til debat om europæiske værdier samt erfaringer fra Parlamentet. Derudover inviterede de FN-ungdomsdelegaterne til debat om menneskerettigheder og hvordan ligestillingskampen bedst kæmpes i et dansk og globalt perspektiv samt civilsamfundets rolle.
Ungdomsdelegaterne deltog også i en lang række debatter, hvor de skubbede på for at blive hørt, når beslutninger tages og opfordrede til progressive, langsigtede løsninger på grænseoverskridende problemer. Der blev diskuteret alt fra ungeinddragelse og politisk magt, verdensmål, kampen for menneskerettigheder og demokratiske værdier.
EU skal fortsat være et værdifællesskab
I et interview i nyhedsprogrammet News & Co fremhævede EU-ungdomsdelegaterne netop tilbagegangen for de europæiske værdier som den største udfordring lige nu.
“Vi skal passe på unionen som værdifællesskab, arbejde for værdierne aktivt og ikke tage deres eksistens og opretholdelse for givet. Retsstatsprincippet, herunder pressefrihed, magtens tredeling og andre fundamentale rettigheder er nemlig på tilbagetog i en række EU-lande, og det er et alvorligt problem for EU og alle medlemslande. Vi har redskaberne til at skabe holdbare løsninger - men de kræver politisk vilje og mod.” siger Zoé Elkær Nicot.
Vi skal fremhæve succeshistorierne
Derudover peger EU-ungdomsdelegaterne på, at det er vigtigt at EU’s succeshistorier bliver fremhævet i en dansk kontekst.
“Vi skal fokusere meget på EU’s succeser om samhørighed og samarbejde på en lang række områder - senest f.eks. med fælles vaccineindkøb under Covid-19 pandemien, eller den nye, skelsættende lov om digitale tjenester, som skal beskytte EU-borgerne online og sætter en række krav til techgiganternes adfærd,” siger Thomas Østergaard.
Indflydelsen går gennem Bruxelles
Selvom forhandlingerne om den digitale lovgivning, som Europa-Parlamentet godkendte 6. juli, har haft danske Christel Schaldemose som Europa-Parlamentets chefforhandler, har det ikke fyldt meget i en dansk kontekst.
“På trods af Schaldemoses arbejde for et så vigtigt emne er ikke meget, man hører om selv den danske indsats hverken fra nationalt politisk niveau eller i danske medier,” siger Zoé Elkær Nicot og fortsætter.
“Bevågenhed om Danmarks rolle i EU er en mangelvare i den offentlige debat. Generelt er mediebevågenheden for EU-spørgsmål for lav, og folketingspolitikere er ikke opmærksomme nok på de europæiske dagsordener, som trods alt udgør en stor og betydningsfuld del af vores lovgivning. Vi kan opnå langt mere indflydelse, hvis vi prioriterer anderledes i vores lovgivningsarbejde. Derfor skal vi arbejde på samspillet mellem de danske europa-parlamentarikere og politikerne i Folketinget.”
Thomas og Zoé fortsætter arbejdet med at få sat EU og ungeinddragelse dagsordenen i Danmark. Blandt andet deltager de på det europæiske Folkemøde til august i Mariager, Political Festival of Europe.