Hvordan hygger vi digitalt og skaber socialt fællesskab?
Skrevet afRikke Jonasson Dalum
I foreningslivet er vi vant til at samles om fælles, sociale aktiviteter. De sociale fællesskaber er afgørende for os, og det nu meget begrænset og oftest online. Ikke desto mindre er det vigtigt at holde gejsten og humøret højt, så vi stadig kan stå sammen og være stærke. Derfor følger her nogle ideer til, hvordan vi kan arbejde med noget af det vigtigste i foreningsarbejdet, nemlig det sociale (og nu digitale) samvær.
1. Foreningshype:
Det er vigtigt at huske på de fede ting, der gør at vi er engagerede, hvor vi nu er. Vi må ikke glemme at ”hype” vores forening, selvom vi er i en hjemmetid: Det er oplagt at lave larm for jeres forening på de sociale medier, for at vise hvor nice i er – både til jer selv og omverden. Her følger fem konkrete idéer:
Shout-outs: Overtag en af foreningens SoMe-kanaler til at give shout-outs, gøre opmærksom på og hylde medfrivilliges seje indsatser eller fede personligheder.
Mememaking: Lav memes om jeres forening. Brug en memegenerator.
Virtuel foreningsaktivitet: Tag et kig på foreningen og undersøg, hvordan nogle af jeres aktiviteter kan appliceres online, f.eks. en politisk debat om selvvalgte emner, knob konkurrence, rollespilsmakeup konkurrence eller fællessang.
Spotify listen: Lav en fælles spotify liste med sange, der passer på foreningen. Derefter kan man aftale et tidspunkt, hvor alle lytter til den (såkaldt ’listening party’).
Fredagsøl eller sodavand over skype – Lav et online hangout og skål weekenden i gang!
2. Quiz & Spil:
Selvom vi fysisk er langt fra hinanden, er der heldigvis rig mulighed for at udnytte online kanaler til at spille spil og dyste mod hinanden. Når man online og live konkurrerer mod hinanden, kan det næsten føles som, at man sidder i lokalet med sine foreningsvenner og gør præcis det samme. Her er seks konkrete idéer til at skabe fællesskab:
Gæt og grimasser: Log på skype som en gruppe, aftal en kategori, så som ’Kendte mennesker’ eller ’Ting man finder i naturen’, skriv en masse sedler, indgå hold og lav så en mimekonkurrence, hvor det hold der gætter flest, vinder. Det burde få lidt smil på læberne rundt omkring bag de små skærme.
Verdensmålsquiz: Lær alle verdensmålene udenad. Læs mere her.
Skak: Spil online skak med en ven f.eks. her.
Jeres egen foreningsquiz: alle laver 5 quiz spørgsmål om personer eller sjove begivenheder, der er sket i foreningen. Her kan man evt. bruge Kahoot eller et andet online quiz værktøj.
To løgne og en sandhed: Lær foreningsvennerne bedre at kende. Alle skriver to løgne og en sandhed om dem selv, evt. i en whatsapp eller facebookgruppe. Det kan f.eks. være: ”1) Jeg ved vokset op nær Kolding, 2) Jeg kan stå på hænder i et minut og 3) jeg har aldrig lært at svømme”. Derefter skal de andre gætte hvilke fakta der er sande og hvilke der er falske.
20 spørgsmål til professoren: Det er en skør leg, hvor I skiftevis siger til hianden ”hvad kigger jeg på i rummet lige nu”. Det kan virke lidt fjollet, men også være en fed måde, at finde ud af hvad ens foreningsvenner omgiver sig med derhjemme. Bagefter kan man jo lave en lille virtuel rundtur i hjemmet.
3. Apps man kan dyste i:
En god måde at holde gang i fællesskabet er gå i gang med delespil. Det vil sige programmer, hvor I kan konkurrere mod hinanden. Tre gode bud på app, hvor I kan dyste mod hinanden er:
- Wordfeud: Det er en løbende stavedyst med dine foreningsvenner
- Messenger spil: I Facebook Messenger appen er det muligt at spille mod sine facebookvenner
- Quizkampen: Find et medie og dyst mod dine venner i almen viden
4. Samskabelse & Stafetter:
Det er fedt at lave og skabe noget sammen, også selvom man er langt fra hinanden. Der er derfor rig mulighed for at udforske samskabelsesprojekter, om de så er kortvarige eller strækker sig over længere tid. Her er fire idéer til aktiviteter I kan skabe sammen:
Historiefortælling: Hvis man videochatter med hinanden kan man lave en fælles historie, hvor det går på tur, hvem der digter. Man kan f.eks. have et benspænd med 5 ord og så går turen videre
Selskabssang – Man kan vælge en melodi, f.eks. ’Jeg en gård mig bygge vil’. Den første i rækken skriver derhjemme et vers, sender så det videre til den næste der skriver det andet vers, og så fremdeles. Til sidst har man i fællesskab lavet en sang, som man kan mødes på Skype eller andet og synge.
Timecapsule: Alle kan skrive et brev til foreningen, som først må åbnes om et år.
Så kan I, i fællesskab, læse brevene om et år og se tilbage på en særlig tid og den udvikling, der er sket siden.
Wordcloud: I fællesskab kan man lave lister over ting man godt kan lide ved ens foreningsarbejde og samle det i en wordcloud. Man skriver en tematik eller et spørgsmål, og så kan alle bidrage med deres svar og associationer. Til sidst har man i fællesskab lavet en ord-kollage, der visuelt demonstrerer nogle af de fede ting, man elsker ved sit foreningsliv. Man kan f.eks. lave overskrifter som: visioner og drømme for fremtiden i foreningen, ting man savner ved foreningslivet eller hvorfor er jeg engageret i min forening. Man kan f.eks. bruge denne side.
5. Fælles aktiviteter - hver for sig:
Individuelle projekter kan gøres sjovere og hyggeligere, hvis man kan hjælpe, opmuntre og sparre med hinanden. Det er også en oplagt mulighed for aktivt at tage en pause fra snak om Coronavirus og skrækscenarier. Her kommer en lille liste over aktiviteter, man kan gøre i hjemmet og dele med andre over skype eller lignende videokanal:
Den store bagedyst - Bag en kage og følg med i hinandens processer. Opstil eventuelt nogle kategorier man kan score point i, så som: præsentation, tid, tema for kagen, efterlign en opskrift så godt som muligt. Smag kan her være et liiiidt svært parameter at sammenligne på, men feel free to get creative.
TV-køkken - lav aftensmad eller frokost i hvert jeres køkken, gennemgå trin-for-trin din madlavning til underholdning for de andre på skype.
Kreaprojekter til foreningen – lav perleplader, kollager eller mal et billede som kan hænge på det fysiske sted i normalt mødes. Det kan være temabaseret, og eventuelt være afbildninger af foreningens logo eller et sjovt minde, I har sammen som gruppe.
Movie-night - Start en film samtidig, diskuter plottet og se hinandens reaktioner live på video
Grønne fingre – Hvis man har brug for hjælp, kan man omplante sine planter i fællesskab over video og give gode tips og tricks (OBS! Pas på jord-vand-computer kombinationen).
Wellness over video – del et velvære og fordybelsesøjeblik over video. Tag f.eks. et fodbad, lav en ansigtsmaske (gerne af ingredienser fra køkkenet), udfør en fælles meditation eller yoga session (Her kan man evt. benytte sig af apps som Headspace eller Calm, eller finde en god youtubekanal, eks. Yoga with Adriene).
- Lær en ny skill – Lær at beatboxe, lave surdej, lav en stopmotion film, lær at udøve hjertemassage. Youtube videoer til inspiration er en gylden mulighed – måske der er noget meningsfuldt du kan tage med tilbage til din forening.
- Bogklub – Læs den samme bog og snak om den (Man kan låne e-bøger på e-reolen)
- Kaffemøde – Man kan helt normalt aftale at mødes til en kop kaffe – denne gang sidder man bare i hver sin stue.