Unges valgdeltagelse ved sidste EP-valg i 2014
Her finder du viden om unges valgdeltagelse ved Europa-Parlamentsvalget i 2014 og hvilke kampagner, der egentlig har en effekt på at hæve valgdeltagelsen.
Væsentligt færre unge stemmer ved Europa-Parlamentsvalg end ved øvrige valg. Forskning baseret på danskernes deltagelse ved Europa-Parlamentsvalget i 2014 viser, at især unge mænd og nydanskere halter bagefter, når det handler om at sætte kryds. Forældrenes stemmeprocent, uddannelse og de unges demokratiske selvtillid er afgørende for de unges demokratiske deltagelse og dermed en del af forklaringen for den lave valgdeltagelse.
Selvom Europa-Parlamentsvalg typisk ikke trækker så mange danskere til stemmeurnerne som kommunalvalg og folketingsvalg, så er danskernes valgdeltagelse højere end i resten af EU (56,3 procent mod 43,3 procent). Unges valgdeltagelse halter dog fortsat gevaldigt efter landsgennemsnittet. Blandt de 19-21-årige stemte kun 39,4 procent – altså et godt stykke under både det danske og det europæiske gennemsnit, og det giver grund til opmærksomhed på netop de unges valgdeltagelse.
Valgdeltagelsen ved Europa-Parlamentsvalg har historisk ligget omkring 50 procent, hvor den til sammenligning ligger omkring 85 procent til folketingsvalg og 70 procent til kommunalvalg.
Du kan finde faktaark om unges valgdeltagelse ved sidste EP-valg i 2014 her.