Det blev besluttet på Delegeretmøde 2020
09-12-2020
Skrevet afBirgitte Søe
Læs, hvad der blev vedtaget på DUFs delegeretmøde den 5. december 2020.
DUFs delegeretmøde 2020 blev i år afholdt i Vejen og under helt andre rammer end almindeligvis på grund af corona. Men det afholdt ikke de delegerede i medlemsorganisationerne under DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd i at troppe talstærkt op – fysisk eller online – og stemme en række beslutninger igennem.
Formand for DUF, Chris Borup Preuss, var første mand på talerstolen, da han skulle aflægge årets beretning. Talen indeholdt emner som corona, ensomhed, sexisme, udenrigssamarbejde og vigtigheden af frivillige fællesskaber.
Optagelse af tre nye medlemmer
Udover det bød vi velkommen til tre nye organisationer i paraplyorganisationen. Rød-Grøn Ungdom, Unge for Ligeværd og Folkekirkens Nødhjælps Ungdom er nu en aktiv del af DUF. Læs mere om de tre nye medlemmer her. (indsæt dybdelink)
Nye politiske mål
Hvert andet år skal de delegerede vedtage en række politiske mål, som DUF skal arbejde ud fra det kommende år. Til det politiske mål var der et enkelt ændringsforslag fra Sammenslutningen af Unge Med Handicap, som blev stemt igennem sammen med den samlede pakke af politiske mål.
I forkortet udgave blev der besluttet, at DUF skal arbejde for følgende:
Demokratiet under pres
Vi oplever at unges liv er påvirket globalt mere end nogensinde før. Unge over hele verden er bundet sammen gennem sociale medier, økonomi og kultur. Derfor må ungdommen også gå forrest i kampen for demokratiet, menneskerettighederne og bæredygtighed. Det kræver, at danske unge er engagerede i samfundet, i forpligtende fællesskaber, og at de tror på demokratiet.
DUF skal sikre en ungdom, der tror på demokratiet
Der skal arbejdes for, at flere unge, som står udenfor fællesskaberne, fremover får mulighed for at engagere sig og blive demokratisk dannede i forpligtende og frivillige fællesskaber. DUF skal fortsætte sin 80 år gamle tradition for at være en stærk stemme for det institutionelle demokrati, repræsentativitet og menneskerettigheder, ligesom organisationen skal være en stærk stemme i debatten.
DUF skal være en stærk forening for medlemsorganisationerne
Det er essentielt, at DUF arbejder for hele paraplyen og viser, hvorfor børn og unge er vigtige for samfundet, hvorfor vi bør inddrages i beslutningsprocesser og vise den positive værdi vores fællesskaber har for demokratisk dannelse og samfundssind. DUF skal derfor styrke sin egen position inden for interessevaretagelse, ligesom der skal arbejdes for at opkvalificere medlemsorganisationerne til samme.
Vi skal blive ved med at styrke og udvikle vores foreningsliv ved at være åbne for, at fælles- skaber kommer i mange forskellige former og nysgerrige på, hvordan demokratiske organiseringsformer kan nytænkes.
DUF vil skabe større globalt udsyn
Unge bør være i front for mere mellemfolkelig forståelse og for reel nysgerrighed overfor andre kulturer. Derfor skal der kigges på tværs af landegrænser, demokrati skal sættes på dagsordenen og DUF skal kæmpe for, at flere unge vokser op i en demokratisk fremtid. DUF skal styrke den organisatoriske forankring mellem det internationale, nationale og lokale arbejde i medlemsorganisationerne, samtidig med at de bliver ved med at arbejde for legitime og uafhængige ungdomsfora i resten af verden.
DUF vil arbejde for, at flere børn og unge trives
Det er et fundament for troen på fremtiden og demokratisk engagement, at børn og unge trives. Den trivsel er blevet truet og nogle steder ødelagt under corona, ligesom at unge oplever et præstationspres fra uddannelseslivet, i deres sociale liv og på deres levevilkår.
DUF skal derfor arbejde for, at flere børn og unge kommer med i frivillige, forpligtende fællesskaber, ligesom der skal kortlægges en årsag til mistrivsel og fremsætte løsningsforslag for beslutningstagerne.
Alle skal løfte deres del af ansvaret
Udfordringer kræver handling fra os selv og foreningslivet, men også fra beslutningstagere, politikere og samfundet omkring os. Vi tror på stærke og forpligtende fællesskaber, og at det kan give flere børn og unge et frirum, som er med til at sikre et stærkt demokrati og et mere bæredygtigt samfund i lokalt, nationalt og globalt.
Temapolitisk drøftelse
Igen i år havde vi en temapolitisk drøftelse, derdenne gang havde temaet demokrati. Det blev i forbindelse hermed vedtaget, at DUF vil blive ved med at skubbe til demokratiet, så det fortsat udvikler sig. Vi vil kæmpe for, at demokratiske rettigheder som indflydelse og ytringsfrihed opretholdes. Vi vil arbejde for en stærk og involverende demokratisk samtale og en bedre tone i debatten online. Og så vil vi kæmpe for, at børn og unge har lige muligheder for at opbygge demokratisk selvtillid og tillære sig demokratiske egenskaber.
Udtalelse: Unge skal ikke betale prisen for coronakrisen
Vi afsluttede dagen i Vejen med at vedtage en udtalelse om at unge ikke skal betale prisen for coronakrisen. Den slår bl.a. fast, at DUF fremadrettet vil arbejde for, at der vedtages en Ungelov, der skal sikre uddannelse og arbejde til alle unge, at der skabes økonomiske incitamenter til at ansætte unge nyuddannede, og at undervisere uddannes indenfor (mis)trivsel og derfor bedre og hurtigere kan spotte unge, der mistrives.
Vi glæder os til et spændende år 2021 sammen med jer.