Dialog på tværs af lukkede landegrænser – dialogambassadørerne går online!
23-11-2020
I slutningen af oktober skulle dialogambassadører fra Tunesien, Egypten, Danmark og Jordan have mødtes til et seminar og en workshop-turné i Danmark, hvor de sammen skulle udforske dialog i teori og praksis og blive skarpe på at facilitere dialogworkshops for andre unge. Men hvad gør man, når man ikke kan mødes fysisk på tværs af landegrænser? Så tænker man ud af boksen og prøver noget helt nyt.
DUF og vores partnerorganisationer i dialogambassadør-projektet (se faktaboks) måtte i fællesskab nytænke dialogseminaret og kaste os ud i at afprøve nye digitale læringsteknikker og metoder, så den tværkulturelle dialog kunne holdes i live i en ’lukket’ verden. Vi gennemførte et Dialogseminar,der varede 3 dage og her kombinerede vi online sessioner med ansigt-til-ansigt sessioner. I praksis mødtes de fire dialogambassadør-hold fysisk i deres respektive lande og deltog i et parallelt og synkront seminar-program. De danske, egyptiske, tunesiske og jordanske dialogambassadører mødtes online om morgenen til en check-in og igen om eftermiddagen til fælles refleksion og præsentation af, hvad de hver især havde lært og reflekteret over i løbet af dagen. Og ja, det er lidt af øvelse og kræver god planlægning at få ført fire hold samtidigt igennem det samme program i fire forskellige lande.
På seminaret udforskede dialogambassadørerne dialog som en særlig form for kommunikation, hvor deltagerne aktivt søger gensidig større forståelse og dybere indsigt. Dialogens principper og væsen blev udfoldet og uddybet, og dialogambassadørerne prøvede kræfter med en række interaktive dialogøvelser. Indholdet af seminaret tog i alle fire lande udgangspunkt i ’Dialoghåndbogen,’ som netop er blevet genudgivet i en ny og udvidet udgave på engelsk. Dialoghåndbogen præsenterer teori om dialog og dialogisk workshopledelse og indeholder en lang række dialog-øvelser, som kan bruges i møder, workshops og seminarer. Dialoghåndbogen er skrevet på baggrund af erfaring fra dialogambassadør-projektet.
På baggrund af de første dages træning gik dialogambassadørerne selv i facilitator-rollen, da de afviklede 3 mini-workshops (med max 10 deltagere i hver workshop) under titlen ’Styrk dialogen i dit internationale partnerskab.’ Deltagerne, som alle var frivillige eller ansatte engagerede under DUFs internationale pulje, gik hjem med en dialoghåndbog under armen og inspiration til, hvordan man kan skabe en mere åben og ligeværdig dialog i internationale partnerskaber.
Synes du det lyder spændende, så check vores Dialoghåndbog. Her finder du en grundig introduktion til dialog og et hav af interaktive dialog-øvelser. Ønsker du fysiske kopier af dialoghåndbogen kan du kontakte Lea Lybecker på lel@duf.dk og arrangere afhentning eller levering.
De danske dialogambassadører er fra International Medical Cooperation Committee (MCC), Israelsmissionens Unge, KFUM/KFUK, Sammenslutningen af Unge med Handicap (SUMH), Ungdommens Røde Kors (URK), DFUNK (Dansk Flygtiningehjælp Ungdom) og Operation Dagsværk.