DUF hjælper minister med anbefalinger om unges psykiske trivsel
06-12-2018
Dansk Ungdoms Fællesråd var med i panelet, da sundhedsministerens ungepanel fremlagde sine anbefalinger til, hvordan vi forbedrer den psykiske trivsel blandt unge.
Torsdag den 6. december fremlagde 10 unge 9 gode råd til sundhedsminister Ellen Trane Nørby om, hvordan vi kan gøre noget ved det stigende antal unge, som kæmper med psykisk mistrivsel og bliver ramt af stress, angst, depression eller spiseforstyrrelser.
De 10 unge udgør et særligt ungepanel, som ministeren nedsatte i foråret for at få knækket den negative trivselskurve blandt danske unge. En af de 10 unge i panelet er Chris Holst Preuss, der er medlem af DUFs forretningsudvalg.
”Jeg er særligt glad for, at vi i ungepanelet har sat fokus på de præstationsstrukturer, som skaber et usundt og urealistisk forventningspres på de unge. Vi skal løsne op for præstationskravene og karakterræset i uddannelsessystemet, hvor mange føler sig presset. Det kan passende ske i tæt dialog med elever og studerende om, hvordan vi evaluerer på uddannelserne. I stedet for at blive reduceret til et tal burde evaluering jo handle om elevens potentiale og udvikling,” fortæller Chris Holst Preuss. Han fortsætter:
”Vi skal samtidig sørge for, at der er nogle gode frirum uden for skoleverdenen, hvor man ikke bliver målt og vejet. Nogle af de frirum er os i de frivillige foreninger. Her dyrkes interesser og venskaber i stærke fællesskaber, hvor du ikke bare er, hvad du kan. Derfor spiller foreningsdanmark også en vigtig rolle i bekæmpelsen af præstationskulturen.”
Ungepanelet har holdt to møder og fire workshops i løbet af det seneste halve år. Foruden Chris Holst Preuss fra DUF har ni andre unge været med i panelet, herunder repræsentanter fra SIND Ungdom og Danske Studerendes Fællesråd.
Her er ungepanelets ni gode råd til sundhedsministeren:
1. Der skal skabes frirum til børn og unge, hvor der ikke skal præsteres
2. Unge med psykisk mistrivsel skal have let adgang til hjælp
3. Børn, unge og deres nære omgivelser skal have digital dannelse
4. Medierne skal tage ansvar for fair formidling
5. Eksponeringen af fiktive kropsidealer skal begrænses
6. Den naturlige krop skal synliggøres
7. Nye initiativer skal understøtte et mere mangfoldigt kropsideal
8. Viden om køn og seksualitet skal øges i befolkningen
9. Respekten for individuelle grænser skal styrkes
Panelets 9 anbefalinger til ministeren er uddybet i en pjece, som kan hentes her.