Foreningslivet er lukket ned
Fra december 2020 har det ikke været muligt at afholde fysiske generalforsamlinger i foreningslivet. Den undtagelse for siddende forsamlinger der tidligere har været, er suspenderet. Det gælder foreløbigt frem til d. 28. februar 2021.
Generalforsamlinger betragtes som foreningsaktiviteter og må derfor ikke afholdes indendørs i henhold til kravet om at holde lokaler, hvor der udøves, - idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, lukkede for offentligheden. Det er desuden som udgangspunkt ikke muligt at afholde generalforsamlinger med henvisning til undtagelsen for arrangementer, der har et politisk eller andet meningsbefordrende øjemed.
Skal vi udskyde vores generalforsamling?
Hvis der for eksempel står I jeres vedtægter, at I skal have afholdt generalforsamling i foråret, er det ikke af afgørende betydning, at I lever op til dette, da vi er i en ekstraordinær situation, hvor alle må følge myndighedernes anbefalinger. I kan også udskyde generalforsamlingen af flere omgange, såfremt I begrunder det i den særlige situation, vi er i under coronakrisen, myndighedernes anbefalinger og forsamlingsforbuddet.
Må vi holde generalforsamlinger virtuelt/online?
I den nuværende situation, hvor det ikke er muligt at afholde jeres generalforsamling fysisk, er det en mulighed at holde generalforsamlingen online istedenfor.
På en online generalforsamling skal I overveje, om I kan skyde nogle ikke-presserende punkter indtil, at I kan mødes fysisk. Det gælder særligt hvis det er større beslutninger med afgørende betydning for foreningen, et kampvalg om formandsposten, store økonomiske prioriteringer eller andre beslutninger, der kræver bred opbakning og forståelse hos et flertal af jeres medlemmer.
Hvis bestyrelsen beslutter at indkalde til en generalforsamling online, er det vigtigt, at I begrunder jeres beslutning og kommunikerer det til medlemmerne. En online generalforsamling skal være i overensstemmelse med jeres vedtægter (fx. i forhold til hvem der har stemmret, taleret mm.)
Kan man afholde en delvis online generalforsamling?
En delvis online generalforsamling kan give mening, når forsamlingsforbuddet hæves fra de nuværende 5, men hvis det stadig ikke er muligt at samle alle som ellers ville deltage til en ordinær fysisk generalforsamling. I dette tilfældet kan I overveje en delvis online generalforsamling, hvor I eksempelvis mødes fysisk i mindre grupper, men har en online forbindelse mellem grupperne. Det vil kræve en dirigent i hvert rum, der har til ansvar at sikre, at mødet følger dagsordenen i samarbejde med de andre dirigenter. I kan også afvikle en delvis generalforsamling ved, at nogle er med online hver for sig, og andre er til stede i det samme rum. Hermed kan I sikre jer, at dem der ikke kan (eller vil) mødes fysisk kan deltage i generalforsamlingen.
Yderligere tips til, hvordan I kan afholde online generalforsamlinger, kan I finde her.