I KFUM-spejderne i Danmark har der været stor interesse for at hjælpe Ukraine og ukrainske flygtninge. Mange lokale spejdergrupper har selv taget initiativ til at hjælpe, så første fase var at kommunikere til de danske spejdere, fortæller Tobias Simonsen fra KFUM-spejderne, som er næstformand og ansvarlig for korpsets Ukraine-indsats:
”Da krigen brød ud, begyndte mange af vores lokale spejdergrupper at mobilisere helt vildt, så vi lavede en hjemmeside med anbefalinger til, hvad man kan gøre for at hjælpe. Samtidig har det været vigtigt for os at sige, at man ikke skal føle sig shamet for ikke at gøre noget,” siger han.
”Nu arbejder vi på at åbne vores spejdergrupper op for at gøre det nemt for ukrainske flygtninge at starte. Vi har f.eks. fripladsordninger, hvor man kan få økonomisk støtte til at betale kontingent, og vi har lavet aktivitetsmateriale til vores spejdergrupper med ideer til aktiviteter for børn, som ikke taler dansk. Derudover prøver vi at række ud til borgmestrene og gøre opmærksom på at vi er der og gerne vil hjælpe.”
I de sidste 10 år har KFUM og KFUK i Aarhus haft et partnerskab med YMCA i Lviv og i Lutsk i det vestlige Ukraine, hvor lokalafdelingen i Aarhus har støttet de to ukrainske afdelinger økonomisk og lavet udveksling og oplysningsarbejde, derfor var det også naturligt at hjælpe gennem de to lokalafdelinger i Ukraine.
”Op til invasionen var vi i gang med fundraising, så vi kunne invitere to ukrainske operasangere til YMCA World Council, som bliver afholdt i Aarhus til sommer,” fortæller Ester Old Jensen, som er medlem af styregruppen for partnerskabet.
”Nu har vi startet en landsindsamling gennem KFUM og KFUK Danmark. Vi var heldige at vi allerede havde et partnerskab, så vi har alle papirerne i orden. Pengene går blandt andet til at de kan leje et sted til shelter for flygtning og til at købe mad og tøj. De har også lige fået en bus af KFUM og KFUK i Randers, så de kan transportere folk over grænsen.”
Hvordan har de unge det i Lviv?
”Mit indtryk er at der er en fælles ånd blandt de unge i Ukraine af at ’Nu skal vi gøre noget’. Det er en kæmpe national ånd. De er overbevist om, at de vinder, spørgsmålet er bare hvornår. De er sindssygt dygtige, de har smidt alt og er fuldtidsfrivillige for at hjælpe.”
I Danske Studerendes Fællesråd (DSF) forbereder man sig på at tage godt imod ukrainske studerende på videregående uddannelser i Danmark. Men inden de ukrainske studerende kan starte, skal de have lavet en kompetencevurdering af Uddannelses- og Forskningsministeriet, før de kan fortsætte deres uddannelser i Danmark:
”Vi vil gerne hjælpe med buddy-ordninger, hvor danske studerende kan hjælpe ukrainske studerende videre. Der er mange strukturelle ting der er svære, skæve studiestartstidspunkter og en masse krav og regler. Men adgangen til uddannelse er fundamental, og vi vil gerne hjælpe, de folk der kommer, til at få en hverdag hurtigst muligt,” fortæller Julie Lindmann, forperson i DSF.
”Vi har også været med til at arrangere Solidaritetscafé. Det er startet af Ungdommens Demokratihus (i København red.) og bliver arrangeret af en sammenslutning af organisationer, hvor alle byder ind med et tema og sælger kaffe og kage til støtte for Ukraine. Vi havde inviteret to ukrainske studerende, som fortalte, at det er en helt vildt svær situation. Mange savner Ukraine meget, men det er også dejligt, at man har tage så godt imod ukrainere i Danmark.”