Danske Verdensmålsambassadører 2019Mød det første kuld Verdensmålsambassadører
18-11-2019
Den 3. november var en stor dag, da 22 unge fra hele landet havde sidste dag på Verdensmålsakademiet. Det næste års tid skal de nyudklækkede Verdensmålsambassadører inspirere og engagere ungdommen i bæredygtig udvikling og Verdensmål gennem foreningsarbejde og undervisning i øjenhøjde.
Da klokken slog 16.00 søndag den 3. november 2019, tog 22 unge mennesker afsted fra Houens Odde Spejdercenter efter anden undervisningsweekend på Verdensmålsakademiet. Verdensmålsakademiet er en miniuddannelse i Verdensmål og er et samarbejde mellem DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, Verdens Bedste Nyheder og Tuborgfondet.
Med sig i rygsækken havde hver af de 22 unge en ny rolle - nemlig rollen som Verdensmålsambassadør. Som Verdensmålsambassadører skal de i løbet af det næste års tid ud og inspirere andre unge til at engagere sig i Verdensmålene og bæredygtig udvikling - de skal, med andre ord, lave Verdensmåls-ringe i vandet rundt i Danmark.
Og hvordan gør man så det? Det korte svar er: Det gør man på mange, mange forskellige måder. Det lange svar er, at med 22 fantastiske og forskellige mennesker kommer også en hel palet af innovative, kreative og inspirerende måder at være Verdensmålsambassadør på. Et lille udpluk af de 22 unges planer viser, at de vil:
- Lave forandringsprojekter med Verdensmål som fokus for og med andre frivillige i deres foreninger
- Undervise elever i Verdensmål og bæredygtig udvikling i de danske folkeskoler igennem emneuger og som en del af Verdenstimen
- Udvikle og facilitere Verdensmålsworkshops på højskoler, som er skræddersyet til forskellige typer højskoler
- Formidle Verdensmålene via udstillinger, kunst, design, artikler, foto og andre kreative formidlingsmetoder
- Engagere deres lokalsamfund og beslutningstagere i debatten om Verdensmål og en bæredygtig fremtid for de næste generationer
- Afholde små og store Verdensmålsaktiviteter for unge på uddannelsesinstitutioner, sommerlejre, efterskoler og arbejdspladser
Med andre ord er det altså kun fantasien, der sætter grænser!
Pssst... Hvis jeres forening, skoleklasse eller fællesskab gerne vil have besøg af en Verdensmålsambassadør, så skriv til aej@duf.dk!
Verdensmålsambassadørerne anno 2019: Hvem er de?
Dette års Verdensmålsambassadører udgøres af 22 mennesker.
De er i alderen 17 til 30 år.
De bor i alle dele af Danmark: Hvalsø, Roskilde, Aarhus, Sorø, Odense, Virum, Aalborg, København og Nørre Nisum.
De er frivillige i 17 forskellige organisationer, både i og udenfor DUF-paraplyen: Youth For Understanding, Mellemfolkeligt Samvirke, SDG Student Ambassadors Denmark, Radikal Ungdom, De Grønne Pigespejdere, Danish Muslim Aid, Nødhjælpens Ungdom, Sorø Ungdomsprojekt, IMCC, KFUM og KFUK, Alternativets Unge, NAU, Det Danske Spejderkorps, Slænget - Ungdomsringen, Dansk Socialdemokratisk Ungdom og KFUM-Spejderne.
De brænder for at engagere andre unge i Verdensmålene - og for at skabe en mere bæredygtig verden.
Mød fire af dem her:
Hvorfor søgte du som Verdensmålsambassadør?
"Jeg søgte som Verdensmålsambassadør, da jeg synes, at verdensmålene er en af de vigtigste dagsordener. Det handler om at løse nogle af de hidtil største udfordringer i verden. Jeg vil gerne være med til at give budskabet videre og inspirere andre unge mennesker til at gå forrest og sætte retning mod en mere bæredygtig verden"
Stine, 20 år, Odense, medlem af Slænget (Ungdomsringen)
Hvad har været det bedste ved de to akademiweekender?
"Det bedste ved de to akademiweekender var muligheden for at fordybe sig i Verdensmålene sammen med andre unge. Weekenderne har både givet et teoretisk fundament og inspiration til, hvordan man selv og i sin organisation kan arbejde med Verdensmålene på projektniveau"
Tobias, 26 år, København, medlem af KFUM-Spejderne
Hvad er det vigtigste, du har lært på Verdensmålsakademiet?
"Det vigtigste, jeg har lært på Verdensmålakademiet, er de redskaber, der kan hjælpe os til at tage Verdensmålene ned i øjenhøjde med forskellige mennesker. Det tror jeg, er vigtigt, for at vi i samarbejde med de mennesker vi skal ud til, kan finde ud af, hvorfor de er vigtige for dem, og hvordan de aktivt kan være med til at gøre en forskel, hvor de er"
Jonatan, 22 år, København, underviser med Verdenstimen
Hvordan vil du bruge din ambassadørrolle til at engagere unge i Verdensmål?
"Jeg glæder mig til at smitte andre unge rundt omkring i Danmark med den gejst, jeg selv har mærket sammen med de andre ambassadører på Verdensmålsakademiet. Det er troen på, at vi unge kan gøre en forskel og engagementet til at gøre det, jeg gerne vil videregive som Verdensmålsambassadør"
Sissel, 23 år, Aarhus, underviser med Verdenstimen og medlem af Det Danske Spejderkorps
Foto: Lasse Bak Mejlvang
VerdensmålVerdensmålsakademietVerdensmålsambassadører