Rapporten peger på, at de ekstremistiske miljøer tiltrækker unge, der føler sig marginaliserede og uretfærdigt behandlet. Følelsen af at være udenfor får ofte de unge til at vende det etablerede samfund ryggen, og de frivillige foreninger spiller her en vigtig rolle, fordi de fremmer aktiv deltagelse i samfundet. Rapporten bygger på forskning om ekstremisme, men indeholder også interviews med borgere i udsatte boligområder og deres bud på, hvordan det lokale foreningsliv sikrer modstandskraft mod radikalisering blandt unge:
- Frivillige foreninger samler og styrker lokalsamfundet, fordi de er baseret på gensidigt og forpligtende fællesskaber (side 49 i rapporten)
- Et aktivt fritidsliv, uanset om det er fodbold, drama eller sang, giver sociale færdigheder, der gør, at man klarer sig bedre i livet og ikke ender i kriminalitet (side 49 i rapporten)
- Foreninger gør folk mere robuste og sørger for, at der er et socialt netværk, hvilket er guld værd (side 50 i rapporten).
De frivillige foreningers evne til at tilbyde unge netværk og forpligtende fællesskaber er også ifølge Jakob Scharf, direktør i Certa og og tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste, afgørende for at holde de unge væk fra ekstremistiske miljøer: ”Der er ikke meget tillid til myndighederne i de her lokalområder, så det er helt andre kræfter, der skal nå de unge. Det er vigtigt, at vi som samfund har fokus på, at der er nogle alternative fællesskaber, der kan samle de unge op,” udtaler han til Dagbladet Politiken. Jakob Scharf påpeger desuden, at man ikke må tro, at de unges radikalisering blot er et spørgsmål om religion. De fleste unge i de ekstremistiske miljøer er ikke særlig velbevandrede i hverken religion eller politik, men finder styrke i de ofte meget stærke fællesskaber, som disse miljøer tilbyder.
Rapporten giver 13 anbefalinger til, hvordan man lokalt kan arbejde for at færre unge bliver involveret i ekstremistiske miljøer. Bring lokalsamfundets ressourcer i spil og fokuser på inklusion af de unge i skoler, klubber og lokale foreninger, lyder anbefalingerne blandt andet. Rapportens konklusioner og anbefalinger præsenteres for Folketinget på en større konference på Christiansborg til april. Derudover bliver der i den kommende tid holdt ”camps” i Gellerupparken i Aarhus, Vollsmose i Odense, Mjølnerparken i København og i Aalborg Øst for at sætte gang i en række projekter, der skal forhindre radikalisering af unge.
Rapporten, "Modstandskraft mod radikalisering og voldelig ekstremisme", er udarbejdet af TrygFonden og sikkerheds- og efterretningsvirksomheden Certa. Rapporten bygger på både national og international forskning om årsager til radikalisering og interviews med 39 ressourcepersoner fra de fire udsatte boligområder Gellerupparken i Aarhus, Vollsmose i Odense, Mjølnerparken i København og Aalborg Øst.