Når valgfesten udebliver
10-03-2021
Skrevet afMajbritt Bæk Dalgaard
I Danmark findes der et demokratisk A- og B-hold. A-holdet møder altid op og dominerer derved det politiske liv, mens B-holdet har vendt demokratiet ryggen og ikke deltager. Men hvorfor har B-holdet vendt demokratiet ryggen? Hvad forhindrer dem i at deltage? Og hvad kan man gøre for at ændre det?
Dette har Tænketanken Mandag Morgen i samarbejde med DUF og en række andre aktører besluttet sig for at finde ud af med undersøgelsen "Når valgfesten udebliver". Her har man gået i dialog med nogle af de personer, som har valgt demokratiet fra for at blive klogere på, hvad der lægger bagved deres fravalg af demokratiet.
Fællesskabet mangler
Ud fra et DUF perspektiv er et af de interessante resultater, at mange af deltagerne peger på politiks manglende tilstedeværelse i de fællesskaber, de indgår i som en barriere. De kommer fra familier, som aldrig har stemt. Politik er ikke en del af deres sociale verden, og mange giver udtryk for, at de heller ikke er aktive i foreningslivet, på sociale medier eller i andre sociale sammenhænge, hvor man lærer om politik og udtrykker politiske holdninger. De oplever det derfor som intimiderende at skulle stemme og især at tage ned til valgstedet alene.
”Det her med at stemme – det ser jeg lidt som en rutsjebane. Hvis du ser en megafed rutsjebane, så kan det nogle gange være svært at stille sig i kø til den. Men det bliver lettere, hvis du har en kammerat med, som siger: Nu tager vi fandme den her rutsjebane sammen.” – Ung erhvervsskoleelev
Meningløshed og mistro
En stor del af gruppen oplever også, at når de så støder på politik i deres hverdag, så er det ikke relevant for dem. For det handler ikke om de problemer, de har i hverdagen, og derfor er det ikke noget, som de interesserer sig for.
Politik opleves istedet som et beskidt taktisk spil, der har fokus på mudderkastning. Mange af de interviewede føler derfor, at det er spild af kræfter at deltage i demokratiet ved f.eks. at afgive sin stemme. For politikerne er alligevel ikke interesseret i at forandre noget i forhold til deres problemer.
”Jeg stoler ikke på dem, og jeg forstår dem ikke. For mig virker det mest som et spil, hvor det handler om tælle til 90, og de gør ikke altid, hvad de siger.” – Ung erhvervsskoleelev
Vil du vide mere om undersøgelsens resultater. kan du læse hele rapporten her.