Ny rapport om unge og Rigsfællesskabet: Danske unge føler ikke fællesskab med Grønland og Færøerne
26-09-2024
Skrevet afBirgitte Søe
DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd udgiver en ny rapport, der sætter fokus på unges forhold til Rigsfællesskabet og hinanden på tværs af de tre lande. Desværre tyder en del på, at kendskabet de tre lande imellem blandt unge er begrænset – særligt fra dansk side. Og det kan blive problematisk, mener forkvinde for DUF.
En ny rapport fra DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd undersøger unges kendskab og holdning til Rigsfællesskabet og de tre lande. Her viser tallene, at danske unge har et stærkt begrænset kendskab til Grønland og Færøerne og samtidig i meget lav grad føler et fællesskab med unge fra Grønland og Færøerne. Unge fra Grønland og Færøerne ved til gengæld en del om Danmark, mens også kendskabet mellem unge fra Grønland og Færøerne er begrænset. Alt dette kan blive problematisk for unges holdning og forståelse for Rigsfællesskabet i fremtiden.
”Rapporten sætter fokus på nogle relevante problematikker og skævheder inden for Rigsfællesskabet. Derfor håber jeg også, at rapportens resultater vil skabe debat og grobund for eftertanke. Det er kun med fælles værdier som nysgerrighed, ligeværd og åbenhed, at vi for fremtiden kan danne tættere bånd og større forståelse imellem unge i Rigsfællesskabet”, udtaler Christine Ravn Lund, der er forkvinde for DUF.
Følelsen af samhørighed er meget lav
Danske unge føler i lav grad et fællesskab med unge fra Færøerne og Grønland. Hele 71 % af danske unge føler i mindre grad eller slet ikke et fællesskab med unge fra Grønland og 66 % føler ikke et fællesskab med unge fra Færøerne. Unge fra Færøerne føler i væsentligt højere grad et fællesskab med unge fra Danmark og Grønland, mens unge fra Grønland slet ikke føler, at der er et fællesskab mellem dem og unge fra Færøerne.
Kendskab giver fællesskab
”Et godt samarbejde på tværs af Rigsfællesskabet kræver, at vi kender til hinanden, vores historie og vores kultur. Derfor nytter det ikke noget, at det kun er unge i Grønland og Færøerne, der har kendskab til Danmark og ikke omvendt. Det hænger også sammen med fællesskabsfølelsen, for hvis unge får et større kendskab til hinanden, er det også mere sandsynligt, at man vil føle, at der er et fællesskab”, udtaler Christine Ravn Lund.
Forkvinden for DUF håber, at rapporten kan være med til at sætte fokus på nogle af de fordomme, der kan opstå, når kendskabet er begrænset. Et flertal af unge i alle tre lande tror da også, at de ville opleve en større fællesskabsfølelse, hvis der var et større kendskab på tværs af landene.
Danske unges egen opfattelse overraskende positiv
Selvom der uden tvivl er fordomme i den danske befolkning, viser rapporten, at danske unge selv vurderer, at deres egen opfattelse af Færøerne og Grønland er langt mere positiv end hvad den almene opfattelse - og mediernes fremstilling - vurderes til at være af dem.
”Hvis vi ikke oplyses eller møder hinanden, så ender vores viden om Rigsfællesskabet med at bygge på fordomme og stereotype antagelser. Derfor synes jeg, at det er rigtig positivt, at et flertal af unge på tværs af Rigsfællesskabet har et ønske om at få et bedre kendskab til hinanden”, afslutter Christine Ravn Lund.
Du kan læse en forkortet version af rapporten her
Du kan læse den fulde version af rapporten her
Rapporten lanceres på Nordatlantens Brygge i København torsdag 26. september kl. 16.00.