Studieturens første stop var Det lille Teater, som holder til på Folkehjem i Aabenraa. Her hørte politikerne bl.a. om teatrets samarbejde med den lokale ungdomsskole og andre teatre. Derudover fortalte Jonas Haase, formand for DSU i Aabenraa, om, hvordan han har genstiftet lokalforeningen, som i dag har 14 medlemmer, men mangler et sted, hvor de kan afholde deres møder og arrangementer. Og politikerne hørte om teenklubben Hjortkjær, som er en afdeling under Danske frikirkelige Søndagsskoler. Til sidst gik turen til KFUM-spejderne Ensted, der viste os rundt i Naturparken og serverede mad tilberedt over bål. De lokale foreningsledere, som politikerne mødte på af turen og deres fortællinger gjorde et stort indtryk på turens politikere: ”Turen i dag viser, at de forskellige foreninger egentlig kæmper med - men egentlig også drager fordel af - de samme ting, selvom det er meget forskellige foreninger rent interessemæssigt. Det, synes jeg, er meget interessant at se, og vi kan også godt lære noget af det som politikere. Fx er der ting, som kan blive besværliggjort, uden at vi egentlig ved, at det er svært, og det skal vi være opmærksomme på, for vi vil jo rigtig gerne gøre det nemmere at være frivillig,” lyder det fra Signe Bekker Dhiman.
“ ”Jeg synes, at vi skal støtte op og måske også nogen gange med nogle rent praktiske ting. Det kunne fx være, at vi kunne lave en eller anden instans, der kunne hjælpe og støtte op fx med hvordan søger man tilskud og underskudsdækning og andre af de der helt praktiske ting, som måske ikke ligger til højrebenet, hvis man også skal alt det, der er sjovt ude i foreningen. Det er jo tit Tordenskjold og soldater derude, så måske lette byrden lidt derude, så de har bedre tid til al det, de egentlig brænder for” ”Signe Bekker Dhiman (S)
Da bussen triller tilbage til Rødekro station, hvor turen også startede, er der enighed blandt turens deltagere om, at foreningslivet kan noget særligt, og at det er værd at vi alle gør, hvad vi kan for at forbedre vilkårene for de frivillige foreningsledere. ”Uanset hvor man kommer fra, så har man muligheden for at komme frem i foreningslivet, få venskaber på kryds og tværs af, hvad man mener og hvad man synes, og hvordan man oplever verden, og det tror jeg er vigtigt,” konstaterer Carina Underbjerg Hansen, der bakkes op af Signe Bekker Dhiman: ”Det frivillige foreningsliv kan noget, som penge ikke kan betale. Det er styret med hjertet – og også med fornuften – men det er noget andet, der binder folk sammen, og det er svært at sætte ord på. Men det kan bare noget, fordi det forpligter på et andet plan, end det betalte arbejde gør.” Med studieture i lokalmiljøet er det DUFs hensigt at tydeliggøre, hvorfor det er vigtigt at investere i børn og unges fritidsliv, og med dagens afsluttende kommentarer har DUF en stor tiltro til, at politikerne i Aabenraa i hvert fald husker at prioritere foreningslivet fremadrettet.