Sådan arbejder Dansk Ungdoms Fællesråd med at forebygge overgreb, sexisme og krænkelser i foreningslivet
22-10-2020
En dokumentar hos TV2 belyser en række eksempler på overgreb, sexisme og voldsomme krænkelser, der har fundet sted i forskellige danske ungdomspartier i årene 2011 til 2017. DUF arbejder for at forbedre samvær, kultur og trivsel i foreningslivet, men vi er langt fra i mål, fortæller formanden.
En dokumentar hos TV2 belyser en række eksempler på overgreb, sexisme og voldsomme krænkelser, der har fundet sted i forskellige danske ungdomspartier i årene 2011 til 2017.
”Der er stadig problemer, og vi skylder både de kvinder, der står frem med deres historier og alle dem, der hverken har oplevet eller nogensinde skal opleve noget tilsvarende, at vi udvikler os yderligere - og at det bliver en vedvarende indsats fra vores side,” lyder det fra Chris Preuss, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd. Han fortsætter:
”Selvom nogle af sagerne er af ældre dato, og selvom mange foreninger allerede har arbejdet meget med netop forebyggelse og håndtering af krænkelser, så er vi altså langt fra i mål."
DUF er en paraplyorganisation, som rummer 78 forskellige børne- og ungdomsorganisationer, herunder de politiske ungdomspartier. På den baggrund har DUF også en vigtig rolle, når det kommer til at forebygge krænkelser, sexisme og seksuelle overgreb.
“Vi oplever, at mange af vores foreninger har gavn af de værktøjer, DUF har udviklet de senere år, og nu er det på tide, at vi ikke kun tilbyder og udbyder lederuddannelser, skabeloner for samværspolitikker og andet. Vi skal skridtet videre, igangsætte nye tiltag og sikre at værktøjerne bliver brugt i samtlige foreninger. I den kommende tid vil vi også inviterer endnu flere eksterne aktører ind for at få alle gode forslag på bordet. Det skal være trygt at være medlem af en frivillig forening,” siger Chris Preuss.
Nedenfor kan du læse mere om DUFs indsats.
Hvad har DUF allerede gjort?
DUF har gennem flere år arbejdet for at forbedre samvær, kultur og trivsel, og det arbejde er intensiveret, siden de første sager om krænkelser i ungdomspartierne blev os bekendt.
- Udviklet et omfattende materiale til brug i forbindelse med udarbejdelse af samværspolitikker i medlemsorganisationerne. Materialet kan findes her: https://duf.dk/artikel/samvaer-og-trivsel-i-boerne-og-ungdomsorganisationer-samlet-materiale/
- Står til rådighed for sparring med medlemsorganisationer, der henvender sig i forbindelse med håndtering af sager samt udvikling af samværspolitikker.
- Nedsat en række netværk og afholdt arrangementer, hvor foreningerne fik undervisning i udvikling af samværspolitik og fik mulighed for at sparre på tværs om emnet.
- Deltager i initiativet ”Når Grænser Brydes” i samarbejde med en række andre paraplyorganisationer og interessenter. En kampagne om krænkende adfærd og seksuelle overgreb i foreningslivet.
- Samarbejder med Kræftens Bekæmpelse om kampagnen ”Fuld af Liv”, der handler om god alkoholkultur i unges fællesskaber.
- Lavet en indberetningsfunktion på DUFs hjemmeside, hvor man kan anmelde sager om seksuel udnyttelse, chikane og krænkelser i forbindelse med internationale projekter under DUFs internationale pulje. Og der er udarbejdet en sagsprocedure for, hvordan sådanne indberetninger håndteres.
- Internt udviklet en samværspolitik og indført tryghedsværter på det årlige delegeretmøde.
- Faciliteret workshops i medlemsorganisationer for at hjælpe dem med at udvikle og håndhæve samværspolitikker.
Hvad gør DUF nu?
Den samlede indsats i DUF består af følgende spor:
- Undersøgelse af trivsel og samvær/Baseline-analyse og analyseværktøjer
- Udvikling af en samlet håndbog med tjekliste og værktøjer til trivsel og samværsarbejdet
- Relancering af trivsel og samværsnetværk
- Udvikling af en samværsuddannelse
Trivselsundersøgelse af organisationer/Baseline analyse
DUF har indgået samarbejde med flere eksterne organisationer med ekspertise om på området om at gennemføre en undersøgelse. I første omgang vil de politiske ungdomsorganisationer gennemfører undersøgelsen men der vil som en del af processen blive udviklet et baseline analyseværktøj til at undersøge trivsel og samværs-situationen i en forening. Analyseværktøjet har til formål at afdække den nuværende situation og status på trivsels og samværsproblematikker i en organisation, herunder afdække omfang og karakter af eventuel grænseoverskridende adfærd. I første omgang gennemføres analysen som nævnt i de politiske ungdomsorganisationer, og i forsommeren 2021 forventer vi, at kunne stille værktøjet til rådighed for alle medlemsorganisationer, så I kan få hjælp til at tage en temperaturmåling i jeres egen organisation og håndtere eventuelle problemstillinger.
Udvikling af samlet håndbog til trivsels- og samværsarbejdet
Parallelt med baseline-analysen, vil vi i de kommende måneder udbygge vores nuværende værktøjskasse og stille viden og værktøjer til rådighed for jer. Vi arbejder frem mod et format a la en tjekliste, hvor I kan tjekke, om I har alle procedurer på plads ift. at kunne håndtere sager, når det opstår. Vi arbejder selvfølgelig også med et forebyggende spor, der skal understøtte det kontinuerlige arbejde med samvær og trivsel, fx med et årshjul for trivsels- og samværsarbejdet, guides til at udvikle, implementere og opdatere samværspolitikker mm. samt nedenstående samværsuddannelse. Efterhånden som materialerne bliver klar, tilbyder vi fyraftensmøder/workshops om de enkelte værktøjer, så I kan begynde at bruge dem i jeres organisationer.
Relancering af trivsel og samværsnetværk
DUFs tidligere trivsel og samværsnetværk relanceres med to spor, der fokuserer på hhv. ung-til-ung-relationen og barn-til-voksen-relationen. De to netværk kommer til at arbejde både hver for sig og sammen og har til formål dels at bidrage til at kvalificere DUFs arbejde bl.a. med udvikling af nye værktøjer og dels at give de deltagende organisationer mulighed for at videndele og sparre med hinanden på trivsel og samværsområdet. Netværkene har opstartsmøde d. 25. november kl. 16:00-19:00, og det er fortsat muligt at tilmelde sig hos Guro Klausen, gkl@duf.dk
Udvikling af samværsuddannelse
Som led i det langsigtede trivsel og samværsarbejde udvikler DUF en samværsuddannelse, som har til formål at formidle og træne de vigtigste værktøjer til at arbejde med samvær og trivsel, så de kan anvendes i praksis i jeres organisationer til at skabe en god kultur og forbygge og håndtere grænseoverskridende adfærd. Målgruppe, form og præcist indhold vil blive afklaret i løbet af foråret, hvor vi også afholder fyraftensmøder og workshops for at teste noget af indholdet af inden den endelige uddannelse lanceres i efteråret 2021.
Hvis du eller din forening har forslag eller behov, hører vi meget gerne fra jer. Kontakt da DUFs generalsekretær Louise Juul på Lj@duf.dk
For konkrete spørgsmål omkring DUFs holdning kontakt da Chris Preuss på preuss@duf.dk.