Sådan arbejder DUF med at forebygge og håndtere seksuelle grænseoverskridelser og krænkelser i foreningslivet
09-06-2021
Foreningslivet danner, demokratiserer, socialiserer og uddanner unge. Det er en vigtig arena i mange unge menneskers liv, som skaber varige relationer og kompetencer. Foreningslivet kan meget, men en forudsætning for, at foreningslivets fulde potentiale kan udnyttes, er, at det er et trygt sted at færdes for alle medlemmer, frivillige og ledere. Vi kan aldrig helgardere os mod, at nogen oplever grænseoverskridende adfærd i foreningslivet, men vi kan og skal gøre alt, hvad vi kan for at skabe trygge rum i foreningslivet.
På baggrund af TV2 dokumentaren ”Partiernes skjulte overgreb” besluttede DUF i efteråret 2020 at igangsætte en undersøgelse, der skulle afdække kulturen og grænseoverskridelser i de politiske ungdomsorganisationer. DUF indgik et samarbejde med Sex & Samfund og Børns Vilkår om at lave undersøgelsen. Undersøgelsen har afdækket, at der er udbredte problemer med grænseoverskridende og krænkende adfærd på tværs af de politiske ungdomsorganisationer. DUF og de politiske ungdomsorganisationer går straks i gang med at forbedre arbejdet med samvær og trivsel med udgangspunkt i anbefalingerne fra Sex & Samfund og Børns Vilkår.
Hvad har DUF allerede gjort?
DUF har intensiveret arbejdet for at forbedre samvær, kultur og trivsel i foreningslivet ved at iværksætte en række nye initiativer. DUF har blandt andet:
- udviklet nyt rådgivnings- og vejledningsmateriale til medlemsorganisationerne, herunder håndbog med juridisk materiale og konkrete værktøjer til bl.a. udvikling af samværspolitikker. Materialet opdateres løbende. Du kan læse mere på DUFs temasider om samvær og trivsel.
- udvidet DUFs samværsteam, som afholder workshops og står til rådighed for rådgivning og sparring med medlemsorganisationer, der blandt andet henvender sig i forbindelse med håndtering af sager og udvikling af samværspolitikker.
- udviklet to nye samværsuddannelser for medlemsorganisationerne – både for ledere og for kulturambassadører og andre interesserede medlemmer. Vi har netop har afholdt den første testworkshop for at teste indhold, metoder og øvelser til den endelige uddannelse til efteråret.
- oprettet et trivsels- og samværsnetværk, der kan kvalificere DUFs arbejde og tilbyde et trygt rum for sparring og erfaringsudveksling blandt medlemsorganisationerne, herunder ledere.
- oprettet en indberetningsfunktion på DUFs hjemmside, hvor man kan anmelde sager om seksuel udnyttelse, chikane og krænkelser i forbindelse med internationale projekter under DUFs internationale pulje. Der er udarbejdet en sagsprocedure for, hvordan sådanne indberetninger håndteres.
- udviklet DUFs samværspolitik og indført tryghedsværter på det årlige delegeretmøde.
- deltager i initiativet ”Når Grænser Brydes” i samarbejde med en række andre paraplyorganisationer, som er en kampagne om krænkende adfærd og seksuelle overgreb i foreningslivet. Herudover samarbejder DUF med Kræftens Bekæmpelse om kampagnen ”Fuld af Liv”, der handler om god alkoholkultur i unges fællesskaber.
Hvad gør DUF nu?
DUFs forretningsudvalg har besluttet at følge alle Sex & Samfund og Børns Vilkårs anbefalinger til, hvordan DUF forbedrer det videre arbejde med trivsel og samvær i ungdomspolitik.
- evaluerer DUFs rådgivningssetup med henblik på at sikre uvildig og anonym rådgivning for medlemsorganisationerne
- etablerer whistleblowerordning for de medlemmer, der ikke er trygge ved at gå til deres ledelse med konkrete sager
- oprettet en målrettet lederuddannelse under samværsuddannelsen med fokus på ledelsens rolle og ansvar i håndtering af konkrete sager om brud på samværspolitikken
- opdaterer DUFs rådgivnings- og vejledningsmateriale med værktøjer, redskaber og juridisk materiale stillet til rådighed af Sex & Samfund og Børns Vilkår
Inden sommerferien vil DUFs samværsteam holde individuelle rådgivningsmøder med alle de politiske ungdomsorganisationer for at gennemgå rapportens konklusioner og anbefalinger samt hjælpe dem til at tage de næste skridt for at forbedre samvær og tryghed i deres organisationer.
Hvis du eller din forening har konkrete spørgsmål, forslag eller behov, hører vi meget gerne fra jer. Kontakt DUFs afdelingschef for foreningsudvikling og unge, Signe Bo, på 51 55 71 73 eller sb@duf.dk.
For konkrete spørgsmål til DUFs politiske holdning kontakt da formand for DUF, Chris Borup Preuss, på preuss@duf.dk.