Coronakrisen er gået ud over antallet af medlemmer i foreningerne.
I undersøgelsen vurderer 58 % af organisationerne, at de har oplevet medlemstilbagegang som konsekvens af corona.
Det har også været en udfordring for medlemsorganisationerne at fastholde de frivillige under coronakrisen. 69 % har svaret, at deres forening har mistet frivillige som følge af corona.
Flere af DUFs medlemsorganisationer har i deres uddybende svar peget på, at det især har været den store uforudsigelighed i planlægnings- og afviklingsprocesser, der har gjort det svært at holde fast i de frivillige. Planlægningen af aktiviteter har været langt mere ressourcekrævende og administrativ tung under corona, og det har været drænende for de frivillige.
Samtidig har det sociale fællesskab, som ofte gør det attraktivt at være frivillig i en forening, været begrænset og i perioder helt fraværende.
I undersøgelsen har 96 % svaret, at de oplever, at de skiftende retningslinjer har gjort det svært at planlægge aktiviteter. 83
% angiver, at der er aktiviteter, som de har opgivet at igangsætte, fordi de ikke kender restriktioner i fremtiden.
Endeligt vurderer 75 %, at restriktionerne under sidste genåbning var drænende for deres frivillige.
DUFs medlemsorganisationerne er også blevet spurgt om, hvilke bekymringer for fremtiden de står med i forbindelse med COVID-19-situationen.
De fem hyppigst angivne svar hos de medlemsorganisationer, der har besvaret det udsendte spørgeskema, er, at:
- de er bekymrede for om de kan fastholde engagementet hos de frivillige (94 %),
- de er bekymrede for, om de må aflyse kommende aktiviteter (83 %),
- de er bekymrede for omfanget og varigheden af de fysiske begrænsninger (77 %),
- de er bekymrede for, om deres frivillige brænder ud (70 %),
- de er bekymrede for faldende medlemstal (62 %).
87 % af organisationerne har svaret, at de har været forhindret i at gennemføre deres almindelige rekrutteringsaktiviteter som følge af corona.
På trods af det gør mange af medlemsorganisationerne det ypperste for at holde gang i foreningen ved at tænke i nye baner og afvikle rekrutteringsaktiviteter på nye måder. Flere har uddybende svaret, at de især har tænkt i digitale løsninger og afholdt online aktiviteter og møder - herunder oplæg, workshops, uddannelses-/kursusforløb og planlægnings- og afdelingsmøder.
Men medlemsorganisationernes dom er alligevel klar: De online aktiviteter kan rigtig meget og har fået et helt nyt potentiale, men de kan ikke erstatte den fysiske kontakt og det sociale rum.
DUF arbejder for, at Folketingets partier prioriterer genstart af foreningslivet i en ny sommerpulje. Læs politiske reaktioner i Altingets artikel om DUFs medlemsundersøgelse.