Sammen om en bedre trivsel for unge
08-02-2021
I 2020 gik DUF sammen med en række partnere i Ungetrivselsrådet, hvis formål er at øge trivslen og at modarbejde mistrivsel blandt unge i og omkring uddannelsessystemet. Ungetrivselsrådet nu er klar med sit første konkrete initiativ og udruller i disse uger en kampagne med vigtige budskaber på sociale medier.
Flere undersøgelser og studier peger på, at unges trivsel har en bekymrende udvikling, der er karakteriseret ved, at en stigende andel unge i Danmark mistrives eller udvikler symptomer på en psykisk sygdom. Denne negative udvikling så vi allerede inden corona-situationen, og intet tyder på, at den er vendt, siden vi første gang lukkede landet ned i marts sidste år – tværtimod. Derfor er der behov for at sætte fokus på unges trivsel, for mere viden om unges trivsel og for politisk handling og engagement.
”Dét, at unge trives og har det godt, er en af de vigtigste dagsordener for vores generation pt. Og det er det, fordi vi desværre ser en nedadgående kurve på området, og fordi corona har sat nogle meget svære rammer omkring det at være ung. Derfor har vi i DUF naturligvis også sagt ja til at være en del af Ungetrivselsrådet. Fællesskaberne i vores medlemsforeninger er med til at afhjælpe ensomhed og mistrivsel hver eneste dag, og vi har erfaringer, som vi tager med ind i Ungetrivselsrådet, men vi kan også blive endnu bedre og ikke mindst være med til at sikre opmærksomhed til en af samfundets helt store udfordringer lige nu,” lyder det fra Thor Ekberg Bonde, medlem af DUFs forretningsudvalg og DUFs repræsentant i Ungetrivselsrådet.
Afsæt i uddannelsessystemet
Størstedelen af unge i Danmark er tilknyttet en uddannelsesinstitution, hvor de bruger mange vågne timer på undervisning og opgaver. Det er derfor her, ungetrivselsrådet i første omgang vil målrette sine initiativer. Næsten alle partnere i ungetrivselsrådet repræsenterer desuden på hver deres vis unge fra og i uddannelsessystemet. Rådet har derfor direkte kontakt til de unge – eller er selv de unge – og trækker derfor på erfaringer og ønsker fra de unge selv.
Ungetrivselsrådets første initiativ
Undervisere i det danske uddannelsessystem er en vigtig ressource for de unge. Og rådets første initiativ er derfor en kampagne, der skal klæde underviserne på til i højere grad at tage ansvar for elevernes trivsel og lave online undervisning på bedst mulig vis. Helt konkret har Ungetrivselsrådet udarbejdet fem idéer, der skal inspirere til god online-undervisning, som i disse uger formidles som en kampagne på de sociale medier.
Målet er ikke, at man som underviser kan og skal vende udviklingen alene, men man kan måske spille en rolle for den enkelte ved at vise interesse. Og det er der lige nu – i en tid med coronanedlukning og stigende ensomhed – mere behov for end nogensinde før.
Følg rådets arbejde
Vil du vide mere om ungetrivselsrådets arbejde, så læs mere og følg med på www.dsfnet.dk/ungetrivselsrådet
Om Ungetrivselsrådet
Formålet med ungetrivselsrådet er at øge trivslen og modarbejde mistrivsel blandt unge i og omkring uddannelsessystemet. Ungetrivselsrådet arbejder for at skabe synlighed, politisk handling og for at få, dele og udbrede viden om unges trivsel i og omkring uddannelse og arbejder aktivt for at sætte det på dagsordenen.
Ungetrivselsrådet består af:
Det Sociale Netværk / headspace Danmark, Ventilen, Børns Vilkår, Danske Handicaporganisationer, Erhvervsskolernes Elevorganisation, Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, Lærerstuderendes Landskreds, Studenterforum UC, Danske Studerendes Fællesråd, Sammenslutningen Af Unge Med Handicap, Pædagogstuderendes Landssammenslutning, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, SIND Ungdom, Psykiatrifonden og DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd