Flertallet har det godt, men..
To ud af tre unge føler, at de har et godt liv. De trives, de bekymrer sig ikke nævneværdigt, og de forventer, at deres liv bliver bedre end deres forældres. Der er dog fortsat en ud af tre unge, hvor livet ikke er i top. Disse unge består af to grupper – en gruppe, hvor livet er nogenlunde, men hvor der er en del bekymringer og lavere forventninger, og en anden gruppe, som mistrives, bekymrer sig rigtig meget og som har lave forventninger til fremtiden.
Præstationskulturen, som ikke alle holder til
Unge oplever en præstationskultur, der skaber et pres, hvor alt bliver en del af konkurrencen om det perfekte liv. Presset kan bl.a. ses ved, at hver anden unge føler, at de skal være på en bestemt måde for at blive accepteret i samfundet. Dette gør, at to ud af tre unge er bange for at vælge forkert i livet, især ved uddannelse. Nogle af de unge relaterer frygten til de mange reformer i uddannelsessystemet, der indsnævrer mulighederne og giver mindre plads til fejltrin. Konsekvenserne af præstationskulturen er en stigende mistrivsel, der især rammer kvinder.
Når man ikke lever op til kravene
Ens præstation i samfundet har stor betydning for unges livskvalitet. Fx har ledighed en markant negativ effekt på unges livskvalitet. Ledige unge bekymrer sig langt mere, de har lavere forventninger til fremtiden og oplever deres liv som dårligere, end unge i job og uddannelse gør. Ledighed er den faktor, der har størst negativ effekt på unges livskvalitet i undersøgelsen.
Menneskelige relationer i top
Nære menneskelige relationer især familien er afgørende for, om unge føler, at de har et godt liv. Det er derfor bekymrende, at ensomhed er et stigende problem. Problemet med ensomhed handler ikke kun om manglende socialt samvær, men også om at føle sig alene sammen med andre. Fx tør mange unge ikke at dele deres personlige udfordringer med venner og familie.
Virkeligt fremfor virtuelt
Mange unge oplever, at sociale medier er en kilde til præstationspres, da man kan scrolle gennem den perfekte version af andres liv, mens man har den fulde og ærlige version af ens eget liv. Dette kan ses i sammenhæng med, at hver anden ung ønsker at bruge mindre tid på de sociale medier, mens tre ud af fire unge foretrækker det fysiske samvær med vennerne fremfor det virtuelle.