Folkeoplysning er til for børn og unge
Frivillige foreninger anses som folkeoplysende, hvis de er er med til at ”fremme demokratiforståelse og aktivt medborgerskab og med udgangspunkt i aktiviteten og det forpligtende fællesskab at styrke folkeoplysningen”. Tanken er at foreningsaktivitet udvikler ”medlemmernes evne og lyst til at tage ansvar for eget liv og til at deltage aktivt og engageret i samfundslivet.” og særligt foreningsaktivitet for børn og unge under 25 år er prioriteret tilskudsmæssigt.
Derfor er det heller ikke så underligt, at mange lokalforeninger, f.eks. spejdergrupper og politiske eller religiøse ungdomsforeninger, er omfattet af loven og kan opnå kommunal støtte til deres arbejde. Som bærende kraft i at løfte folkeoplysningslovens formål, gavner det frivillige foreningsliv og dets forpligtende fællesskaber ikke bare samfundet, men giver også det enkelte barn eller ung bedre forudsætninger for at trives.
Fakta: Hvad er et folkeoplysningsudvalg?
Alle kommuner skal have et såkaldt §35, stk. 2-udvalg (oftest kaldet ”folkeoplysningsudvalg”) for at sikre, at repræsentanter for den folkeoplysende virksomhed – dvs. foreninger og aftenskoler, bliver hørt, når kommunalbestyrelsen skal træffe beslutninger på området.
Det er op til den enkelte kommune, hvordan folkeoplysningsloven bedst udmøntes lige præcis hos dem, så der kan være store forskelle på tværs af landet, f.eks. om man kan låne kommunes lokaler eller få tilskud til at sende sine medlemmer på uddannelse – så der er meget at have indflydelse på som foreningsaktiv!
Kom med i det ”hemmelige” udvalg
Folkeoplysningsudvalg vælges umiddelbart efter en ny kommunalbestyrelse er trådt til. Men det kan godt opleves lidt hemmeligt. Hvis I er heldige, nævnes valget måske i lokalavisen, eller i en mail til de folkeoplysende foreninger. Men i andre kommuner må I selv være opsøgende og enten tage kontakt til jeres lokale samråd, det eksisterende folkeoplysningsudvalg eller kommunens ansatte, der arbejder med kultur og fritid.
Når I tager kontakt, så find ud af følgende:
- Hvor og hvornår finder valget sted?
- Hvad er opstillingsproceduren? Skal man indsende noget på forhånd eller blot møde op til valget? Hvad er deadline for opstilling? Skal man være stillet op af en eller flere foreninger? Er pladserne fordelt på forskellige kategorier, som man skal stille op inden for? (eks. XX pladser til hhv. idrætsforeninger, aftenskoler og voksenundervisning, spejdergrupper, kulturelle foreninger osv.)
- Hvordan foretages selve valget? Hvem kan stemme, hvor mange stemmer har forskellige foreninger, skal man møde op for at stemme, eller stemme skriftligt, skal der være almindeligt stemmeflertal osv.?
Gør det sjovt at være jeres kandidat
Når I kender valgproceduren, skal I selvfølgelig finde en god kandidat og støtte op om vedkommende. Hjælp kandidaten ved i ledergruppen sammen at drøfte; hvad er jeres mærkesager, hvordan forholder I jer til området bredt set, hvilke kompetencer kan kandidaten bidrage med? Find også ud af om I er medlem af et lokal samråd for spejdere eller kulturelle foreninger, så I kan koordinere hvem I stiller op og ikke modarbejder hinanden.
Sørg for, at det ikke bliver ensomt at sidde i udvalget. Måske kan I have en ”backing group” eller stille med et team af hhv. en ung kandidat og en mentor med mere erfaring, eller det kan være, at I kan alliere jer med kommunens ungdomsråd, hvor der er andre unge I kan sparre med ift. at bidrage med en ung stemme i udvalget.
Generelt er det en god ide at række ud til de andre aktører og fortælle, at I opstiller en rigtig god kandidat, så de ved det inden selve valget. Find ud af jeres fælles interesser med andre af de idébestemte børne- og ungdomsorganisationer, idrætten eller voksenområdet – og styrk de gode relationer, som vil komme jeres kandidat til gode.
Hvis du vil vide mere om folkeoplysningsloven og muligheder for DUFs medlemsorganisationer kan du læse vores guide her: https://duf.dk/artikel/guide-til-folkeoplysningsloven
Hvis du vil læse mere om DUFs ønske om flere unge i folkeoplysningsudvalg kan du læse her: https://www.kommunen.dk/artikel/flere-unge-i-folkeoplysningsudvalgene
Hvis du vil have en enkel indførsel i folkeoplysningens historie, kan du se Dansk Folkeoplysnings Samråds film her: https://www.youtube.com/watch?v=b7TWDSHojVM
Hvis du vil finde dybdegående viden om folkeoplysning så se mere hos Videnscenter for folkeoplysning her: https://www.vifo.dk/om-folkeoplysning/