DUFs konsulentuddannelse 2025
Kom med på DUF’s konsulentuddannelse og få et solidt fagligt fundament for dit arbejde som ansat konsulent i DUFs medlemsorganisationer.
Er du foreningskonsulent, udviklingskonsulent eller projektleder og har du lyst til at udvide dine kompetencer indenfor procesledelse og konsulentarbejde?
Vil du designe processer og skabe bæredygtige og langsigtede forandringer i din organisation?
Kunne du tænke dig mere viden om at navigere i komplekse, politiske organisationer der ledes og drives af frivillige?
Vil du være endnu bedre til at facilitere meningsskabende møder og processer?
Hvis du kan svare ja til ovenstående så er DUFs konsulentuddannelse for ansatte noget for dig.
Du får:
- Et helhedsorienteret mindset og begrebsapparat til at styrke din professionelle faglighed
- Værktøjer til at lede vitale møder og processer med frivillige
- Værktøjer til frivilligledelse og interessenthåndtering
- Udvikling af din rolleforståelse og selvledelse
- Viden om og greb til ledelse og foreningsudvikling i organisationer drevet af frivillige
- Viden om hvordan du navigerer i politiske organisationer og større bevidsthed om at håndtere formel og uformel magt
- Et unikt netværk med konsulenter i andre af DUFs medlemsorganisationer
- Kompetencer, som er eftertragtede på arbejdsmarkedet
- Ledersamtale, casearbejde og en læringsgruppe til at understøtte din udvikling.
Næste holdopstart er i efteråret 2025
Du kan skrive dig op til at få direkte besked, når datoerne er fastlagt. Send en mail til Christina på cja@duf.dk
I mellemtiden kan du tage et kig på DUFs konsuletnetværk, som er et gratis tilbud til ansatte i medlemsorganisationerne. Læs mere her.
Uddannelsens temaer og moduler
Modul 1 - Konsulentens faglige fundament
Afholdes som to-dages internat med overnatning
På første modul etablerer vi et fælles fagligt fundament og begrebsaparat med udgangspunkt i systemisk teori og proceskonsulentens rolle. Vi arbejder med, hvordan man som konsulent kan bruge forskellige blik og perspektiver til at belyse en problemstilling, og vi arbejder med deltagernes egne læringsmål for uddannelsen. På modulet etablerer vi også uddannelsens læringsgrupper, hvor deltagerne mødes mellem hvert modul og arbejder videre med stoffet og bruger hinanden til erfaringsudveksling og sparring.
Modul 2 - Mødeledelse og ledelse af frivillige
Afholdes over to dage på DUF, Scherfigsvej 5, København Ø
På andet modul dykker vi ned i den nære frivilligledelse og konsulentens rolle i samarbejdet med frivillige. Vi skal forstå frivilliges motivation og koblingen til organisationens formål, og vi skal kigge på, hvordan vi i konsulentrollen bedst understøtter de frivillige. Til det skal vi bruge mødeledelse og dialog som værktøj til at skabe fremdrift og energi i arbejdet med frivillige såvel som kollegaer. Med afsæt i systemiske værktøjer og spørgeteknikker arbejder vi os ind på konsulentens faciliterende rolle som mødeleder.
Modul 3 - Foreningsudvikling og forandringsprocesser
Afholdes over to dage på DUF i København
På tredje modul går vi i dybden med foreningskonteksten og de mange aspekter, der er i at arbejde i en frivilligt drevet organisation med en politisk valgt ledelse. Begreber som mandat, positionering og roller er en central del af modulet, ligesom vi arbejder med foreningernes formål som driftkraft bag arbejdet. På denne baggrund kaster vi os over procesledelse, og hvordan man tilrettelægger og faciliterer forandringsprocesser, workshops og lignende.
Modul 4 - Procesfacilitering og personlig gennemslagskraft
Afholdes over to dage på DUF i København
På fjerde modul arbejder vi videre med facilitering af processer og bygger ovenpå med flere metoder og værktøjer. Vi løfter blikket og ser på de lange processer i organisationen, og hvordan man som konsulent kan understøtte det længerevarende udviklingsarbejde med relevant involvering af medlemmer og frivillige undervejs. Derudover sætter vi spot på konsulentens personlige gennemslagskraft og faciliteringskompetence gennem træning og øvelser.
Modul 5 - Bootcamp og finale
Afholdes som 2,5-dages internat med overnatning
Konsulentuddannelsens femte modul samler hele uddannelsen indhold med fokus på at bringe alt det lærte i spil og overføre det til virkelig praksis - både i deltagernes egne organisationer og i de case-organisationer, som vi får på besøg. Modulet er et internat, hvor læringsgrupperne arbejder med en virkelig case fra foreningslivet og finder løsningsforslag, som testes og udvikles videre sammen med repræsentanter fra case-organisationerne. Modulet sluttes af med casepræsentationer, læringshøst og finale.
Målgruppe
Som organisationer er det vigtigt, at I overvejer, hvem I sender afsted, for at udbyttet bliver bedst muligt både for den ansatte og for jeres organisation. Uddannelsen er især målrettet konsulenter og ansatte, som driver, koordinerer og understøtter udviklingsindsatser og projekter i samspil med frivillige. Det kan også være den nyansatte, evt. unge sekretariatsleder på et mindre sekretariat, hvor en stor del af opgaven også er at være konsulent i foreningen og føre indsatser ud i livet.
Vi anbefaler at tilmelde flere ansatte til samme hold, da det styrker muligheden for at bringe læringen i spil i organisationen både undervejs og efter uddannelsens afslutning.
Forventninger til deltagerne
For at få mest muligt ud af at deltage i konsulentuddannelsen er det vigtigt at prioritere fremmøde på alle moduler og engagere sig i holdets fællesskab. Der vil være mindre hjemmeopgaver samt læsning mellem hvert modul svarende til 2-3 kapitler/artikler. Deltagerne indgår i læringsgrupper, hvor de forventes at mødes én gang mellem hvert modul i 2-3 timer (evt. online efter aftale i læringsgruppen). Læringsgrupperne er et vigtigt element i at sikre deltagernes mulighed for at overføre det lærte til deres egen virkelighed, og læringsgrupperne er også et ganske særligt forum for inspiration og fortrolig sparring.
Efter tilmeldingsfristen bliver alle tilmeldte bedt om at udfylde en motiveret ansøgning, som har til formål både at give underviserne et indblik i deltagernes håb og forventninger til forløbet samt hjælpe deltagerne med at forholde sig til, hvad de gerne vil lære i løbet af uddannelsen. Sidst men ikke mindst bruger vi ansøgningerne til at sammensætte nogle gode læringsgrupper på holdet.
Pris
Prisen for den samlede uddannelsen er 12.000 kr.
Dette inkluderer overnatning og forplejning på internat-modulerne samt forplejning på de resterende moduler. Prisen er eksklusive transport. Prisen dækker overnatning på dobbeltværelse. Det er muligt at vælge enkeltværelse i tilmeldingsmodulet (tillægspris 1.500 kr.).
Betaling kan ske direkte via tilmeldingslinket samt via faktura. Der er også mulighed for at inddele betalingen i rater, hvis der er behov for dette. Kontakt os, hvis dette er aktuelt for jer.
Undervisere
Christina Juul Anderson er kursusleder og chefkonsulent i DUFs afdeling for foreningsudvikling og unge. I sit daglige arbejde understøtter Christina DUFs medlemsorganisationer med bl.a. foreningsudvikling og frivilligledelse. Christina har en baggrund fra konsulentbranchen, hvor hun har arbejdet både som intern og ekstern konsulent og som underviser på proceskonsulentuddannelser. I DUF har Christina opøvet en særlig kompetence inden for foreningsledelse og forandringsprocesser, hvor hun rådgiver og løser konsulentopgaver for DUFs medlemsorganisationer.
Thomas Kirkeskov har en lang historik i foreningslivet senest som generalsekretær for KFUM-spejderne og frivilligchef i Lær for Livet. Thomas bidrager med en meget stor kontekstforståelse ift. hvad det vil sige at skabe varrige forandringer i foreningslivet, og han ved om nogen, hvad det kræver og bidrager med at arbejde tæt sammen med frivillige ildsjæle og politisk valgte. Thomas underviser på modul 1, 3 og 5.
Alexandra Benedicte Collin er organisationskonsulent i Emerging. Alexandra har en lang erfaring med at arbejde med personligt lederskab, personlig gennemslagskraft og procesfacilitering og har bl.a. undervist på DUFs u-lederprogram i en årrække. Alexandra er underviser på modul 1 og på modul 4, hvor presonlig gennemslagskraft og facilitering er i fokus.
Deruodver vil du møde andre gæster og undervisere fra både DUF og andre organisationer.
Har du brug for yderligere information uddannelsen, eller har du nogen spørgsmål eller overvejelser, så tøv ikke med at kontakte Christina Juul Anderson på mobil: +45 6020 1422 eller cja@duf.dk