En børneattest er foreningens sikkerhed for, at den nye tropsleder, klubmedarbejder eller frivillige ikke er tidligere straffet for seksuelle overgreb på børn eller unge. Foreninger, der får tilskud eller anvist lokaler af kommunen gennem Folkeoplysningsloven, har pligt til at indhente en børneattest, inden de ansætter en ny medarbejder, hvis personen skal have direkte kontakt med børn under 15 år. En børneattest kan vise følgende overtrædelser af straffeloven:
- Incest, samleje eller anden kønslig omgang med børn under 15 år
- Udbredelse eller besiddelse af børnepornografi
- Blufærdighedskrænkelse over for børn under 15 år
En måde at forebygge overgreb på børn og unge er at udforme en samværspolitik. I kan starte med at snakke om, hvordan I normalt opfører jer over for hinanden i foreningen. For eksempel hvordan de voksne omgås børnene, hvordan det nuværende samvær fungerer mellem børn, unge og voksne, og hvilke gode og dårlige erfaringer I har i foreningen.
En samværspolitik kan også tage udgangspunkt i konkrete emner som overnatning, badning eller omgangstone i foreningen.
Der findes ikke ét enkelt svar på en samværspolitik. Den skal udarbejdes og bearbejdes i dialog mellem foreningens børn, unge og voksne. Det er vigtigt, at børnene og de unge er med til at drøfte spillereglerne for samværet i foreningen. På den måde bliver der sat ord og billeder på, hvad børn og unge opfatter som krænkende opførsel. Start med at formulere et formål med samtalen og vær opmærksom på ikke at tvinge børn og unge til tale om seksualitet, hvis de ikke har lyst.
En grundig indledende samtale med kommende medarbejdere og frivillige er en god måde at sikre sig mod personer, som ikke har reelle hensigter. Det er vigtigt, at foreningen ikke tager den første og den bedste ansøger, men at I forsøger at danne jer et indtryk af vedkommende gennem en personlig samtale.
DUF har udgivet tre pjecer, som skal støtte foreningernes forebyggende arbejde:
Straffeloven
I straffeloven står bestemmelserne for, hvordan voksne skal omgås børn. Der er især vigtigt at kende følgende paragraffer:
- §222, 224, 225: Det er strafbart at have samleje eller anden kønslig omgang med et barn under 15 år.
- §223: Det er strafbart at have samleje med en person under 18 år, som er betroet en til opdragelse, eller hvor det seksuelle forhold skyldes groft misbrug af alder og erfaring.
For klubber og foreninger er det vigtigt at være opmærksomme på § 223. Den betyder nemlig, at ledere og medarbejdere ikke må have seksuel omgang med unge, som kommer i klubben eller foreningen, selv om de er fyldt 15 år.
Serviceloven
Hvis foreningen oplever, at et barn viser kraftige signaler på, at det er udsat for psykiske, fysiske eller seksuelle overgreb, eller fortæller om det, har I pligt til at reagere. Foreningsledere og medarbejdere er nemlig omfattet af den generelle underretningspligt i serviceloven:
- §154: Den der får kendskab til, at et barn under 18 år forældres eller andre opdrageres side udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling, eller som lever under forhold, der bringer dets sundhed eller udvikling i fare, har pligt til at underrette kommunen.
Hvis foreningen oplever en sag om seksuelt misbrug eller overgreb, er det muligt at henvise børn, unge og deres forældre til forskellige rådgivningscentre.
Børneattestloven
Foreninger, der får tilskud eller anvist lokaler af kommunen gennem Folkeoplysningsloven, har pligt til at indhente en børneattest, inden de ansætter en ny medarbejder, hvis personen skal have direkte kontakt med børn under 15 år. Det fremgår af ’Bekendtgørelse om indhentelse af børneattest ved ansættelse og beskæftigelse af personer i visse skoler og visse frivillige foreninger’:
- Foreninger skal indhente børneattest for personer, der på grundlag af en fast tilknytning til foreningen skal udøve funktioner som ledere mv. Dette gælder bl.a. "Folkeoplysende foreninger og distriktsforeninger under Undervisningsministeriets ressort, der får tilskud eller anvist lokaler efter lov om støtte til folkeoplysende voksenundervisning, frivilligt folkeoplysende foreningsarbejde og daghøjskoler samt om Folkeuniversitetet (folkeoplysningsloven)" (§ 2, stk. 1, nr. 5)