En af de foreningsaktive unge var 26-årige Asger fra Red Barnet Ungdom (RBU) i Roskilde. ”Vi har mulighed for at komme med egne kreative ideer, som bliver ført ud i livet,” lød det fra Asger, der også fortalte, at hans motivation til det frivillige arbejde startede med et ønske om at ville gøre en forskel for andre. I løbet af de seneste syv år har Asger bevæget sig fra at være menigt medlem, til projektleder på RBU’s projekt på Avnstrup Asylcenter til i dag at være næstformand i lokalforeningen. Til efteråret stiller han op til landsstyrelsen, og i dag bunder hans motivation lige så meget i, at han møder andre unge fra hele landet, som alle arbejder for den samme sag. Med på turen var også Sara fra Danske Skoleelever, og for hende er motivationen en lidt anden: ”Det, der driver mig, er det kompetencesæt, som jeg får ud af det her – både fagligt og socialt. Jeg har fået et højere gennemsnit og en lang række nye venner. Alt sammen noget jeg har lyst til, fordi jeg bare bliver gladere af at lave det, jeg gør i DSE,” forklarer Sara.
På tre timer med et tætpakket program fik politikerne besøgt KFUM-Spejderne Walburris gruppe, hvis hytte er bygget i træerne, hørt oplæg fra turens deltagere og spist svensk pølseret – lavet over bål – hos spejderne i Hvalsø, De Grønne Pigespejdere og FDF. I bussen på vej til og fra turens stop var der livlig snak. Der skulle følges op på de frivilliges oplæg og gives gode ideer til politikerne om, hvad der er vigtigt for det lokale foreningsliv. Der er ingen tvivl om, at de frivillige, foreningerne og behovene er forskellige, og studieturen i Lejre var også med til at tydeliggøre netop denne forskellighed for de deltagende politikere. ”På en aften som i dag oplever man også, hvor forskelligartet foreningslivet er. I dag mødte vi både spejdere, elevbevægelsen, hjælpeorganisationer og kristne foreninger. Det er så bredt et foreningsliv, vi har, og det synes jeg er meget værdifuldt,” sagde Jacob Mark.
På studieturene i foreningslivet viser DUF hverdagen i de lokale foreninger frem for politikere og andre, der sætter rammerne for medlemsorganisationernes arbejde. Foreningslivet opleves bedst i lokalområdet og i nærværet med de foreningsaktive, og DUF vil gerne vise dem, hvorfor det er vigtigt at investere i børn og unges fritidsliv.