Medievirkeligheden anno 2018: Vi bruger langt flere kilder end, hvad der tidligere har været kutymen. Flow TV og den fysiske avis har fået konkurrence fra nyhedsmedier on demand, sociale medier, podcast, politikeres private konti på diverse sociale medier og elektroniske nyhedsbreve. Og til trods for, at de mange medier i dag ikke ligner de traditionelle medier, som vi kendte dem for blot et årti siden, så har brugerne en klar forventning, om at alle medier tager et ansvar for at levere troværdig viden.
Sociale medier skal leve op til medieansvarsloven
DUFs Demokratianalyse 2018 viser, at næsten halvdelen af alle unge mellem 16 og 25 år benytter sociale medier som sin primære nyhedskilde, og 44 % mener, at den politiske debat online giver dem viden om politik, som de ellers ikke ville få.Måske også netop derfor mener hele 77% af danskerne, at sociale medier skal leve op til den samme lovgivning, som traditionelle medier.
Mere end bare lovgivning
Udover et ønske om, at medierne lever op til formelle lovkrav, bør de sociale medier også tage et større ansvar for at moderere den hårde tone, som eksisterer online. Det mener 51 % af de unge i alderen mellem 16 og 25.
Ifølge Kasper Sand Kjær, formand i DUF, ligger der en stor opgave og et stort ansvar for de danske medier i de nye tal:
”Hvis vi ønsker at sikre et samfund, hvor alle er oplyst på det samme grundlag, er de danske medier nødt til at levere saglig og faktuel korrekt viden på de platforme, hvor de unge er. Der ligger et enormt ansvar for alle de medier, der er en del af medievirkeligheden anno 2018, i at løfte den opgave og at sikre et stærkt demokrati, hvor alle er inddraget og oplyst på lige fod,” siger han.
Fakta om undersøgelsen
Tallene stammer fra DUFs årlige Demokratianalyse, der udarbejdes i samarbejde med Epinion. Demokratianalysen 2018 udkommer juni 2018.