Kulturministeren vil fjerne bureaukratiske benspænd for spejdergruppe på Amager
22-08-2022
Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen har igangsat flere undersøgelser af bureaukrati i foreningslivet for at lempe de bureaukratiske byrder, som kan få foreningsfrivillige til at miste motivationen. Derfor havde DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd i torsdags inviteret ministeren til DDS 1. Sønderbro Gruppe på Amager for at høre om, hvilke benspænd spejdergruppen oplever fra kommunen og banken. Sammen med skuespiller Pilou Asbæk, der er far til en spejder i spejdergruppen, fik ministeren syn for sagen.
Mange foreninger over hele landet oplever en tiltagende mængde bureaukrati og papirarbejde, som kan få frivillige ildsjæle til at miste motivationen i deres foreningsarbejde. Efter flere år med coronanedlukninger har de børn og unge, der går til spejder, mere end nogensinde brug for at dyrke de fællesskaber og kammeratskaber, som foreningslivet skaber. Hovedorganisationer som DUF har længe råbt Christiansborg op i håbet om at få fjernet bureaukratiske benspænd for foreningslivet. I foråret igangsatte kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen en indsats for at lempe de bureaukratiske byrder, der skræmmer frivillige i foreningerne væk.
”Når man melder sig som frivillig i en forening, så gør man det, fordi man vil skabe sjove og meningsfulde aktiviteter for børn og unge og gøre en forskel i sit lokalsamfund. Ikke for at bøvle med kommunen eller banken. Derfor glæder vi os i DUF over, at kulturministeren nu vil sætte turbo på sin foreningsindsats og tage vores forslag med videre i regeringsarbejdet og til sine ministerkollegaer” udtaler Christine Ravn Lund, forkvinde for DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd.
Tog to måneder at få adgang til spejdergruppens bankkonto
På Amager oplever 1. Sønderbro Gruppe under Det Danske Spejderkorps, at bureaukrati og papirarbejde er en barriere for deres frivillige foreningsarbejde. I spejdergruppens lokaler fortalte kasserer, Flemming Kirchler, at det tog over to måneder at få adgang til spejdergruppens bankkonto. I mellemtiden måtte spejdergruppen have en ”papkasseøkonomi”, hvor de ikke kunne tilbagebetale udlæg fra frivillige og måtte nøjes med indtægterne fra deres salg af lodder. Netop kassererskifte er et udbredt problem for børne- og ungdomsforeninger. En foreningsundersøgelse foretaget af DUF i 2020 viser, at over en tredjedel af lokalforeningerne (34%) under DUF har oplevet udfordringer med deres bank i forbindelse med kassererskifte.
"Det er blevet for bøvlet at drive en forening i Danmark. Det har besøget hos spejderne i 1. Sønderbro Gruppe desværre bekræftet mig i. Det tager energi ud af det store arbejde, de frivillige lægger, når de bliver mødt af bureaukrati. Det er netop derfor, jeg har sat et arbejde i gang, hvor foreninger fra hele landet hjælper mig med at få et overblik over, hvor skoen præcist trykker. Selvom mange af reglerne er der af en grund, skal de ikke give en masse unødigt besvær. Det skylder vi vores foreninger og alle de frivillige kræfter, der knokler løs, at sørge for" siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Kulturministeriet har indsamlet besvarelser fra 2.470 frivillige, og 259 har sendt bidrag ind til en åben høring om byrder. Kulturministeriet er lige nu ved at gennemgå det omfattende materiale for blandt andet at kunne rejse de udpegede problemer over for de relevante ministerier. Kulturministeriet gennemgår også sin egen lovgivning på området for at finde ud af, om det ad den vej er muligt at gøre det lettere at være frivillig.