"Vi kan konkludere, at aktiviteterne har formået at skabe et stærkt fællesskab mellem de unge, hvor de ikke er bange for at åbne op for at tale om svære emner eller om fiaskoer. Når de unge bliver bevidste om, at de andre deltagere gennemgår lignende udfordringer, skaber det en grobund for at finde støtte i hinanden, og den indbyrdes konkurrence unge imellem erstattes således af et fællesskab. Alt i alt er det med til at skabe en større livstilfredshed," siger direktør Meik Wiking fra Institut for Lykkeforskning.
De unge i undersøgelsen havde ved aktiviteternes start generelt en lavere livstilfredshed end befolkningen som helhed, og en del unge er udfordret af ensomhed, mistrivsel og manglende mål i livet.
"I projekterne bliver de unge ikke betragtet som mærkelige, hvis de bøvler med psykiske udfordringer, og de bliver ikke set ned på, hvis de har problemer i skolen eller med sociale relationer. Tværtimod bliver psykiske og sociale udfordringer italesat som velkendte aspekter af livet," fortæller Meik Wiking, der peger på, at projekterne betjener sig af enkle greb, som relativt nemt lader sig overføre til andre ungdomsmiljøer.
“ Undersøgelsen viser, at det kan lade sig gøre at fremme det gode liv, og den skal ses som en invitation til en dialog om, hvordan vi kan skabe endnu bedre rammer for det gode liv blandt unge i Danmark. Det er bekymrende, at mange unge bakser så meget med livet, og det vil vi gerne tage et medansvar for at gøre noget ved. Via erfaringer fra projekterne anviser vi nogle mulige løsninger, som vi håber kan være med til at inspirere andre. ”Henrik Lehmann Andersen, direktør Nordea-fonden
Et eksempel på et helt enkelt greb er fra rollespilsaktiviteten Orkerne Kommer, der sørger for, at der er en ekstra stol om bordet eller hul i rundkredsen, så udenforstående altid kan få plads i fællesskabet. Rollespillerne har desuden fast tradition for at hilse på hinanden og give hånd, og projektleder Anders Berner har en deltagerliste han krydser af. ”Vi vil gerne være sikre på, at vi har haft en meningsfuld samtale med alle deltagere, og at alle føler, de er blevet mødt. Tit er nogle af de unge generte og gemmer sig lidt, men ved at krydse af overser vi ikke nogen,” fortæller Anders Berner. Nordea-fonden håber, at rapporten kan være med til at inspirere andre aktører i miljøer, hvor unge færdes.