SoMe-kørekort eller sprogpoliti?
26-03-2019
"Hvad kan vi gøre ved den barske tone på sociale medier?" Dette spørgsmål blev stillet af Demokratikommissionen i en videokampagne, som opfordrede alle brugere af sociale medier til at komme med løsningsforslag på denne udbredte udfordring.
En måned senere er videoen blevet set over 40.000 gange på Twitter, Facebook og LinkedIn. Flere officielle profiler af DUFs medlemsorganisationer og mange andre har delt vidoen, og utroligmange kom med forslag til konkrete tiltag, der kan tages i brug for at forbedre debatkulturen på nettet.
De sociale medier skaber mulighed for, at borgerne kan deltage helt uhindret i diskussioner og ytre sig om de mere og mindre aktuelle emner. Samtidigt har sociale medier kun i relativt kort tid været en del af vores liv, og brugerkulturen er stadig under udvikling. Dette resulterer desværre rigtig ofte i, at debatter på sociale medier bliver ubehagelige og ukonstruktive, og flere og flere afskrækkes fra at deltage i noget, som potentielt set kunne være en gavnlig demokratisk samtale.DUF's Demokratanalyse 2018 viser eksempelvis, at over halvdelen af unge afholder sig fra at ytre deres holdning online.
Én type af løsningsforslag, som mange brugere sendte ind til kampagnen, var at give mere plads til digital dannelse i form af undervisning eller folkeoplysning om, hvordan man burde opføre sig på de sociale medier. Forslagne varierede mellem at indføre digital dannelse som et skolefag, at introducere "et SoMe-kørekort" i stil med smed symaskinekørekort eller at lave landsdækkende oplysningskampagner. Men mange var enige om, at bedre færden på sociale medier kræver mere undervisning og en større bevidsthed blandt borgerne omkring omfanget af hadefulde ytringer på nettet.
En andet udbredt holdning var, at politikere og de konventionelle medier bør gå forrest ved at holde sig fra personangreb og sensationsjournalistik. Begge kan bidrage til en negativ debatkultur, som vil afspeje sig i tonen på de sociale medier.
DUF og Demokratikommissionen siger tak til alle, der har bidraget med forslag og kommentarer. Alle forslag er blevet præsenteret på mødet i Demokratikommissionen den 18. marts og vil således blive inkluderet i arbejdet frem mod den endelige liste af anbefalinger fra Demokratikommissionen, som præsenteres i slutningen af 2019.