Ungdomsdelegat: Her er de fire vigtigste bud på, hvad EU kan gøre for et mere ligestillet Europa
06-11-2018
DUFs ungdomsdelegat, Ida Paetau, giver 4 bud på, hvad EU kan gøre for at fremme ligestillingen i Europa.
Af Ida Paetau, DUF ungdomsdelegat
I september var jeg en tur i Wien for at diskutere ligestilling i fremtidens Europa med EU-formandskabet og unge fra hele Europa. Flere hundrede unge deltog i en todages workshop for at give deres besyv med i debatten om løsninger på alt fra partnervold til fri og lige deltagelse i arbejdsmarkedet.
Bølgerne gik højt og løsningsforslagene mange, for der skal slås på mange forskellige tangenter, hvis reel ligestilling skal blive en realitet. Herunder kommer fire hurtige bud på, hvordan vi bedst arbejder for et ligestillet Europa:
1. Et Ligestillet arbejdsmarked
I dag udfører europæiske kvinder en uproportionel stor del af det ulønnede arbejde i hjemmet, samtidig er mange tvunget til at arbejde på deltid, eller på fuldtid men til en procentdel af sderes mandlige kollegaers løn, de bliver oftere udsat for sexchikane, bliver oversete når der skal forfremmes, og når de får børn, er der sjældent mulighed for at dele barslen med sin partner. Disse trends udspiller sig på tværs af alle europæiske lande, og EU skal derfor være med til at addressere de udfordringerne på arbejdsmarkedet sådan vi alle sammen – både mænd, kvinder og ikke-binære – får mulighed for at udleve vores fulde potentiale.
2. Styrk demokrati og ligestilling gennem fokus på digitale rettigheder
Det har aldrig været nemmere at være tæt på den politiske debat, at forme meninger eller finde ligesindede hverken i Danmark eller i Europa. Desværre unlader over halvdelen af Europas unge at deltage i den demkoratiske debat, der foregår på nettet, af frygt for at blive offer for stakling, hate-speech, doxxing eller digital mobning. Desværre er størstedelen af de, der oplever chikane på nettet, piger og kvinder, som derfor i højere grad indstiller deres deltagelse i debatten. Det er et reelt ligestillingsproblem, og EU skal derfor styrke deres fokus på digitale rettigheder, hvis unge – og specielt unge kvinder - skal deltage i den stigende del af demokratiet, der foregår på nettet.
3. Systematisk, alderssvarende seksualundervisning med fokus på digitale rettigheder
På et tidspunkt skal vi alle træffe beslutninger, der vedrør vores seksuelle og reproduktive sundhed. Systematisk, alderssvarede seksualundervisning lærer ikke bare børn og unge om deres rettigheder, men det giver dem viden til at træffe ansvarlige beslutninger, indsigt i deres og andres rettigheder og til at danne sunde, ligeværdige forhold til andre – både offline og online. Gennem de seneste år har vi set en voldsom stignign i antallet af unge, der mobbes, chikaneres og forfølges på nettet, og vi har set, at der er et stort behov for at tale om respekt for og accept af andres køn og seksualitet, seksuelt samtykke og retten til at bestemme over sin egen krop. Det er en kulturel langtidsinvestering at give børn og unge bedre indblik i ligestilling og redskaber til at passe på sig selv og hinanden - også på nettet, og EU skal derfor arbejde for at børn og unge modtager systematisk, alderssvarende seksualundervisning på alle uddannelsesniveauer – også på ungdomsuddannelserne.
4. Fri og lige adgang til prævention og sikker medicinsk abort
Det er fantastisk at Irland, under pres fra mange EU lande, har stemt for at sikre ca 2,5 millioner irske kvinders adgang til sikker medicinsk abort. At abort er ulovlig, gør nemlig ikke, at der bliver udført færre af dem, blot at de bliver udført af kvaksalvere og under stor risiko for kvindens liv. Derfor er EU nødt til at gå i spidsen og presse på for at de resterende ca. 20 millioner Europæiske kvinder i bl.a. Malta, Polen, og på Færøerne, som på nuværende tidspunkt har strengt begrænset adgang til abort, kommer med på frihedsvognen og får styrket deres ret til at bestemme over egen krop. Samtidig må EU være med til at sikre, at borgere har adgang til prævention, så de i højere grad selv kan beslutte om, og hvor mange børn, de vil have.
EU er og bliver en central spiller i forhold til at skubbe til ligestillingsdagsordenen både herhjemme, i resten af Europa og internationalt. De standarder der sættes i Europa, er ofte dem, der bliver lagt vægt på under internationale forhandlinger, og derfor er det enormt vigtigt at EU går forrest med en progressiv linje og hele tiden hæver barren. Ikke bare for de Europæiske kvinders skyld, men i lige så høj grad for de afrikanske, amerikanske og asiatiske kvinders skyld.