Ungdomsdelegat til FN-topmøde: Unge kvinder er en kapacitet i klimakampen
23-03-2022
Unge kvinder bliver ramt hårdere af klimaforandringerne, men de er også en kapacitet i klimakampen, siger Danmarks ungdomsdelegat for ligestilling, Anne Sophie Lyskjær Noer.
Der blev lyttet lidt ekstra, da Anne Sophie Lyskjær Noer tændte for mikrofonen til FN’s ligestillingstopmøde i New York i onsdag. Som en af Danmarks ungdomsdelegater for ligestilling og seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder havde hun fået 1,5 minut af Danmarks fem minutters taletid til topmødet, og det er ikke hver dag en ungdomsdelegat indtager talerstolen.
”Det blev bemærket at jeg holdt tale. Danmark er den eneste nation, som gav taletid til en ungdomsdelegat,så der blev vist lyttet lidt ekstra i salen,” siger hun om sin tale, hvor hun slog et slag for ungeinddragelse og for unge kvinders frihed og kapacitet.
”Ungeinddragelse er noget, der er til diskussion i FN. Der er lande, der mener, at unge ikke bør deltage og sidde med ved bordet,” fortæller Anne Sophie Lyskjær Noer ”Så der er sikkert også folk, der har rystet på hovedet over min taletid, men det ved jeg ikke noget om,” griner hun.
Til FN’s kvindetopmøde – eller Kvindekommissionens Samling – mødes ministre, embedsfolk og civilsamfundsorganisationer fra hele verden i FN-hovedkvarteret i New York for at diskutere de globale problemer med ligestilling mellem kønnene. Danske unge er repræsenteret med to ungdomsdelegater i den danske delegation på i alt 10 personer.
Kvinder er en kapacitet i klimakampen
Temaet for topmødet var ligestilling mellem kønnene i kontekst af klimaforandringerne. Det er en nyere dagsorden at samtænke de to store udfordringer - men det giver mening at kombinere kræfterne i kampen for klimaet og kønsligestillingen globalt, lyder det fra den ungdomsdelegat.
”Mit budskab i talen var, at kønsligestilling handler om frihed. Friheden til at forløse sit potentiale her i livet, uanset køn,” fortæller Anne Sophie Lyskjær Noer.
”Vi arbejder for at anerkende unge kvinder som en kapacitet. Fordi vi tror på, at ligestilling vil være med til at skubbe på den bæredygtige udvikling. Det handler fx om at få flere kvinder, og talenter i det hele taget, inden for STEM-fagene – heriblandt innovation, videnskab og iværksætteri med et bæredygtigt sigte.”
”Samtidig ville jeg gerne løfte dagsordenen om meningsfuld ungeinddragelse. Det er tit midaldrende mænd og måske kvinder, som snakker om unge, så det er stadig op ad bakke,” siger den danske ungdomsdelegat.
Hvad kan du som ung bidrage med ift. klima og ligestilling?
”Det er i høj grad ungdommen, der driver udviklingen derude, så vi skal inddrages. Vi er alle underlagt fortidens og nutidens strukturer, men ungdommen er fremtidens stemme og drivkraft. Så hvis vi skal ændre status quo – og det skal vi – så skal vi have unge med.”
Hvad håber du på, at der kommet ud af mødet?
”FN kan godt føles som et kæmpe maskinrum, hvor vi snakker meget om tingere, og det hele går langsomt. Derfor er vi som ungdomsdelegater nødt til at finde nogle nedslagspunkter, og der har vi forsøgt at sætte fokus på, at unge skal inddrages, og at unge kvinder er en kapacitet, som skal være med for at sikre den bæredygtige udvikling.”
Hvorfor skal DUFs medlemsorganisationer i Danmark interessere sig for FN?
”Fordi det er vigtigt med et internationalt forum, hvor medlemslandene i fælleskab kommer frem til kompromisser. Alle er her jo med en anerkendelse af, at der er globale udfordringer. Selvom tingene tager lang tid, så sker der en udvikling. Se verdensmålene - de skaber en global dagsorden med fælles mål og rykker bestemt ved noget. Her spiller civilsamfundet en stor rolle.”
Se talen her (begynder ved ca. 50 minutter)